Балотажът може да е в събота – 1 ноември

Вторият тур за местните избори може да бъде в събота – 31 октомври, или в неделя – 1 ноември. Това става ясно от изборната хронограма, която бе приета от Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера. По закон балотаж в населените места, където не е избран кмет на първи тур, се обявява “не по-късно от 7 дни след изборния ден”. 1 ноември е Ден на народните будители. За да не съвпада изборният ден с празника, е възможно на места окончателният местен вот да се проведе в събота. От ЦИК отрекоха решението им да има нещо общо с празника, а просто са били максимално юридически точни, тъй като новият изборен кодекс позволява избори да се провеждат и в събота. Кога точно ще е вторият тур, ако има такъв, ще бъде решено от Общинските изборни комисии, а не от ЦИК, тъй като това е в техните правомощия.

Общинските комисии трябва да обявят резултатите от първия тур до 48 часа след получаване на протоколите от секционните избирателни комисии – най-рано вечерта на 27 октомври. На 25 септември започва предизборната кампания и ще продължи до 24 часа на 23 октомври. Данни от социологически проучвания ще могат да се оповестяват след 19 часа на 25 октомври.

ЦИК определи с друго свое решение датата 24 април 2015 г., от която започва да тече 6 месеца срок за уседналост за имащите право да гласуват за местни избори в дадено населено място. Президентът Росен Плевнелиев определи с указ датата 25 октомври за провеждане на местни избори. Заедно с тях ще бъде проведен и референдум за електронно гласуване.

Българите в чужбина ще могат да участват в референдума, но не и в изборите за кметове и общински съветници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.