Анализ на изследванията за 1 млн. души: Маргаринът вреди, чистото масло - не

Малко вероятно е консумацията на червено месо, масло, яйца, кисело мляко, чисто масло или сирене да убие човек, т.е. наситените мазнини, но маргаринът може да го направи. Той е в групата на трансмазнините, създадени чрез промишлен процес, при който към течни растителни масла се добавя водород, за да се втвърдят. Заключението е на канадски учени от Университета Макмастър в Канада, които проучили 50 изследвания на общо 1 млн. души и публикували изводите си в „Бритиш медикъл джърнъл”.

Според д-р Ръсел де Суоса, ръководител на екипа, изследванията показват, че няма доказателства наситените мазнини да носят риск от инсулт, инфаркт или диабет тип 2, както се считаше допреди около 40 години. В. „Телеграф” припомня, че дори учени съветвали хората да избягват наситени мазнини за сметка на трансмазнините.

Обобщавайки данните, сега учените стигнали до извода, че консумацията на трансмазнини, сред които е маргаринът, увеличава смъртността с 34% като цяло, с 28% риска от смърт заради коронарна болест на сърцето и с 21% заради сърдечно-съдово заболяване. Препоръката е трансмазните да се изхвърлят от менюто, а около 10% от калориите за деня да се набавят от наситени мазнини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука