Цялостна ретроспектива на творчеството на Кристо и Жан-Клод от 13 септември до 22 ноември в София

“Да, изложба на Кристо и Жан-Клод ще бъде подредена в Софийската градска художествена галерия”, каза за “Труд” Петър Димов, завеждащ връзки с обществеността на арт салона. “Не, Кристо няма да дойде в София нито за подреждането, нито за откриването”, уточни той по повод разпространена информация.

Изложбата ще бъде отворена на 13 септември, а в момента екипът на галерията се занимава с изключително сложната логистика и организация на събитието. Това е мащабна ретроспектива на творчеството на световноизвестния артистичен тандем Кристо и Жан-Клод, която обхваща периода от 1962 г. до наши дни. Пристигането на експозицията у нас е договорено преди две седмици, а в София тя ще остане до 22 ноември. Самият Кристо специално я адаптира за салоните на столичната градска галерия, след като оттам са му изпратили плановете на сградата.

Това е ретроспективна сбирка, която живеещият в САЩ артист подготвя по повод своята 80-годишнина и която в момента обикаля света, обясни още Петър Димов. В колекцията са включени повече от 150 графични отпечатъци, обекти и фотографии, които представят цялостното творчество на прочутата семейна двойка Кристо и Жан-Клод.

Кристо прави голям жест към галерията, защото поема и значителна част от разходите по организацията и застраховките. Софийският салон ще покрие само част от средствата за транспорт.

Преди да постигне договореност с Кристо за изпращането на ретроспективната му изложба в София, галерията е възнамерявала да направи своя експозиция, с която да отбележи неговата 80-годишнина - с принтове от частни колекции, които се намират у нас, тоест с работи от студентския му период. Затова сега екипът е изключително доволен, че ще може да покаже на публиката в продължение на цели два месеца една забележителна колекция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура