Десислава Танева: Oт пожарите до момента са засегнати около 11 600 дка горски територии

Oт пожарите до момента са засегнати около 11 600 дка горски територии. Това каза пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„От тях само около 3 500 дка са т.нар. „върхови пожари”, при които ще следва залесяване”, заяви Танева и добави, че на едно горско предприятие залесяването излиза 1000 лв. на декар. Министърът припомни, че в момента сме в пожароопасен период, който ще продължи още поне 2,5 месеца. По думите й, от близо 220 регистрирани пожари тази година в горски територии, едва 4% са предизвикани от природата и по-конкретно от мълнии, а останалите 96% са причинени от човешка небрежност и немарливост.

„Имаме разследвания за много малко случаи на умишлен палеж”, заяви тя и добави, че всички хора, които обичат природата и ходят в гората, трябва да знаят, че не трябва да палят огън поне на 100 метра в близост до горска територия и да не оставят стъклени бутилки и целофанови опаковки, които могат да предизвикат „ефекта на липата”.

„Другата голяма причина за възникване на тези пожара си земеделските дейности. Работим в много добра комуникация с МВР и ГДПБЗН и ще въведем задължение, когато земеделски производител реши и планира почистване на такава площ с техника да уведомява съответния район на пожарната, за да има готовност”, посочи тя. По думите й, между 80 и 200 горски служители всеки ден са организирани по локализиране на пожари. Министър Танева благодари на доброволците, които според нея са хора с философия в живота, която е за опазване на природата ни.

„От тези 220 пожара обикновено възникват от огнища, които са в земеделските територии от почистване на храсти. Много малка част са пожарите, които са възникнали направо в горска територия”, уточни министърът.

„Към момента нямаме регистриран такъв пожар, който е предизвикан от техника на фирми, които работят по ползването на дървесината в горски територии”, каза тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини