Префектът на Източна Македония и Тракия гарантира пред Цветан Цветанов, че ГКПП Рудозем-Ксанти ще е готов през 2017 г.

Префектът на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис гарантира пред зам.-председателя на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов, че граничният контролно-пропускателен пункт между Рудозем и Ксанти ще е готов през 2017 година. Това стана по време на среща, в която участваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и кметът на Златоград Мирослав Янчев.

„Знаете, че между нас с г-н Павлидис има едно истинско приятелство, което датира от 2008 г. и от тогава той е неизменен привърженик на всички инициативи, свързани с развитието на трансграничното сътрудничество между България и Гърция. Той беше един от основните двигатели от гръцка страна през 2010 г., за да бъде пуснат пунктът при Златоград, който виждате, че създава допълнителна възможност за развитие на региона Златоград – Ксанти“, заяви след срещата Цветан Цветанов. По думите му, Георгиос Павлидис е положил огромни усилия да осигури допълнително финансиране за проекта, чиято стойност е 45 млн. евро.

„По трансграничната програма финансирането е било на стойност 18 млн. евро. И е трябвало да се осигурят допълнителните средства - 27 млн. евро, от други европейски програми, след като се съгласуват с Брюксел. На срещата Павлидис заяви, че процесът вече е необратим. Предстои да стартират съответните процедури за строителството на обекта. От 2016 г. е планирано да започне изграждането на това трасе и през 2017 г. се надяваме, че Рудозем ще има връзка с Гърция през новия проход „Елидже“, посочи Цветанов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ финансовата криза в Гърция няма да е пречка пред проекта, защото той се финансира с европейски средства.

На срещата с Георгиос Павлидис е била обсъдена и друга тема – за възможността през „Маказа“ да преминават 55-местни автобуси, а през пункта в Златоград – 22-местни пътнически превозни средства. По думите на Цветанов двете правителства вече са взели мерки за разрешаването на проблема.

„Вчера проведох разговори с министър-председателя Бойко Борисов, с външния министър Даниел Митов и с регионалния министър Лиляна Павлова. От тях получих уверение, че се прави всичко възможно да се ускорят процедурите и от късната есен или през пролетта да стартира разширяването на пункта „Маказа“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини