Българинът изхвърля 100 кг годна храна годишно

Между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за една година. Това съобщи пред Фокус изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

„40% от унищожаваната храна е на ниво домакинство. От началото на годината 120 тона хранителни продукти са спасени и са достигнали до нуждаещи се хора”, каза още Цанка Миланова.

„За цялата минала година над 22 хил. души получиха подкрепа, тъй като спасихме над 275 тона храни.

По данни от европейско изследване, направено от няколко години, се приема, че над 670 хил. тона само в България е храната, която се унищожава. От друга страна, над 1,6 млн. българи, които живеят под прага на бедност”, каза още Миланова.

Тя уточни, че е важно храните да стигнат и да бъдат предоставени на Българската хранителна банка съответно все още в срока им на годност.

„Трудно е да се отговори на въпроса кои са най-нуждаещите се хора. За нас обаче приоритет са децата, които живеят без родители, които напускат социални институции, децата и младежите с увреждания. Разбира се, семейства, в които има самотен родител, самотна майки, хора, които са преживели насилие или трафик“, допълни Миланова.

Тя каза още, че нуждаещи са и самотно живеещи възрастни хора, хора със зависимости. „Не на последно място са и хората, живеещи на улицата, тези, които са останали без дом и без какъвто и да е източник на препитание”, каза Миланова.

Тя препоръча хората да бъдат разумни, когато пазаруват за домакинството си. Миланова обясни, че всички производители и търговци могат да даряват хранителни продукти, които са годни за употреба. „Прави се всичко възможно храната да достига до нуждаещите се”, добави изпълнителният директор на Българската хранителна банка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини