Владимир Иванов: Земеделската ни продукция без проблем може да стъпи на пазарите в Северна Европа

През изминалия месец цените на хранителните стоки поевтиняха в сравнение с началото на годината, но това не е необичайно. Това каза за Фокус Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му тази цикличност се повтаря всяка година. Той каза още, че цените на стоките от Гърция са нормални, а на пазара преобладават плодове и зеленчуци от български производители.

„Българската стока е с добро качество и ние имаме потенциал да произвеждаме доста и като количество и като качество и без никакъв проблем да стъпим на развитите пазари от Северна Европа. Това, което се случва обаче, е, че производителите са разпокъсани, слаби, стават лесна плячка на по-големия търговски капитал. В резултат на това се създава една паразитна верига между потребител и производител и посредник, който изземва доходността между производителите, а в същото време потребителят не плаща по-евтино“, коментира още Иванов.

Според него при повече сдружения и при едно по-концентрирано предлагане от страна на производителите тази верига се скъсява и става така, че хем производителят взима повече пари, хем потребителят плаща по-малко и стоката е с по-добро качество.

Владимир Иванов каза още, че е необходимо да има крупно обединение на земеделските производители, за да може конкуренцията между търговските вериги да подобри състоянието на пазара и качеството на продуктите. Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата допълни, че потребителите имат право и е важно да изискват информация за качеството на продуктите и касова бележка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес