Облекчават трафика на Дунав мост с жп превози

Интензивният трафик на Дунав мост и по пътя Русе - Велико Търново може да се намали с жп превози на автомобили. Това стана ясно след среща на областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев и директора на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД в Горна Оряховица Орлин Рангелов. По трасето София - Букурещ средноденонощно се движат около 2200 ТИР-а и 7400 автомобила. Тежкотоварни камиони могат да се превозват с вагони през жп терминала в Горна Оряховица. Алтернативата да се облекчи ТИР-трафикът на Дунав мост, като се възстанови фериботът Русе - Гюргево, засега не сработва. Идеята на губернатора Бурджиев "е срещнала трудности от румънска страна".

Транспортът ще се улесни след 2017 г., когато се изгради интермодален терминал в Русе. По проекта се изготвят предварителен устройствен план и отчуждителни процедури.
Строителството на терминала ще струва около 44 млн. лв. Той ще създаде условия за комбиниран транспорт и по-качествени превозни услуги. Товарите ще се пренасочват от автомобилен към жп и воден транспорт, което ще има и екологичен ефект за района. За съоръжението е избрано място до гара Разпределителна-изток край Дунав мост. Тя е закрита и се използва само за жп превоз на вагони със скрап от близки складове на изкупвателни пунктове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони