Ултратриатлон: Французин ще измине 2333 км от Пловдив до Лил в състезателен стил

Професорът по математика в лицея “Сен Клер” в Лил - Франсоа Ксавие Манури, започва тази неделя в 11 ч от Пловдив своя уникален ултратриатлон. Той ще измине с плуване, тичане и на велосипед разстоянието от 2333 км до родния си град Лил.

43-годишният ентусиаст заема 16-о място в световната ранглиста по ултратриатлон и е редовен участник в класическите надпревари Iroman, включващи 3,8 км плуване, 180,2 км колоездене и 42,195 км пеша. Този път обаче Франсоа Ксавие Манури ще преплува 33 км по гребния канал в Пловдив, после ще върти педалите на колелото 2000 км до Париж, а останалите 300 км до Лил ще измине набегом. Всички приходи, които успее да събере по време на кампанията преди старта на 5-дневния ултрамаратон, французинът ще дари на благотворителната асоциация “Бон Мин” (Bonne Mine), която от години помага на децата в неравностойно положение в България.

“Първоначалните намерения на мосю Манури дори бяха да постави нов световен рекорд в ултратриатлона от 2482 км, като преплува 41,8 км в гребния канал в Пловдив, а след това навърти още 1980 км с колоездене и 466,2 км с бягане до Лил. Но след това коригира дистанциите, защото прецени, че няма да му стигнат силите да плува толкова много”, съобщи за “Труд” Милена Найденова от асоциация “Бон Мин”.

Франсоа Ксавие Манури е баща на 6 деца. По триатлона се запалва през 2000 г., а преди това се занимава любителски с таекуондо. Фекс (FX), както приятелите и колегите го наричат, се увлича постепенно по новото си спортно хоби, на което посвещава 20 часа седмично за тренировки. И успехите идват: професорът по математика печели състезания по ултратриатлон в Германия и Словения.

“Триатлонът ми стана начин на живот и няма ден, в който да не бягам, да не плувам или да не карам колело”, твърди преподавателят в лицея “Сен Клер” в Лил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл