Губернатор и над 50 спасители гасиха пожар в Хаинбоаз

Над 50 пожарникари, военни и горски са гасили през цялата нощ срещу четвъртък подпалено сечище в борова гора край великотърновското село Въглевци. Спасителната акция била ръководена лично от областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев.

Сигнал за огнената стихия в Хаинбоаз бил подаден на тел.112 около 20 часа в сряда. Към мястото незабавно тръгнали огнеборци заедно с началникът на пожарната комисар Красимир Кръстев и губернаторът. Екипите са действали бързо, защото пламъците бушували в боров масив, който лумва бързо и за камари нарязани и складирани дърва в района. До 17 часа в злополучната вечер бригада на частна фирма с разрешително за сеч работела в планинската местност. Малко след това огънят лумнал и поел ската, засаден на тераси с бор.

Пожарникарите пристигнали в невралгичния участък с най-сериозната си техника, но се оказало, че огънят гори в най-високата част от ската. Заради това било потърсено съдействие от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Изпратени били няколко зила. Около 5 ч призори в четвъртък пламъците били потушени окончателно. Изпепелени са 1 дка борова гора и 3 дка от сечището.

"Това е първият сериозен пожар във Великотърновска област това лято. От началото на сезона са избухнали 387 пожара, от които 230 в сухи треви без материални загуби. Има изгорели три дка гори между Шеремтя и Арбанаси и 59 пожара с материални щети в частни имоти и основно заради небрежност на стопаните, които продължават да горят отпадъци в адската жега и да ги оставят без надзор", коментират огнеборците от болярския град.

Областният управител сподели, че за пръв път участва в потушаване на пожар това лято. "Виждам спасителите как действат и знам в какви помещения битуват. Започваме градеж на нова сграда във Велико Търново за 3 млн.евро", обяви проф.Пенчев.

Губернаторът допълни, че средствата са по европроект за център за обучение на кадри за бедствия и аварии и нов дом на спасителния отряд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини