Илюзиите за бума от нови пенсионери

Всички ще плащаме все по-скъпо за отлагането на неизбежните мерки в подкрепа на солидарния пенсионен фонд

В началото на седмицата НОИ ни информира, че за първото полугодие на 2015 г. са се пенсионирали поради изпълнен стаж и възраст с около 24% повече хора, отколкото през 2014 г. Това число породи в обществото наред с верните и множество неверни изводи и откровени илюзии.

Първата илюзия - много хора приемат, че тези близо 31 000 нови пенсионери, появили се само за шест месеца, означават 31 000 работни места за младите без работа. А това далече не е така. Реалността показва, че огромната част от новите пенсионери продължават да работят - най-вече поради икономически причини (” Как се живее с тази пенсия?!”), но все по-често и заради това, че днес голяма част от хората около и над 60 години се чувстват работоспособни и търсени на пазара на труда. Анализите сочат, че все повече работодатели предпочитат опитния, лоялен и дисциплиниран възрастен работник (особено ако е и току-що пенсиониран) пред неопитния и без трудови навици млад кандидат за работа.

Втората илюзия - често се твърди, че този ръст на новите пенсионери е заради предстоящото увеличаване на възрастта за пенсиониране. Всъщност картината е малко по-различна. Рязкото увеличаване на броя на пенсионираните (на практика с една чатвърт) през 2015 г. е резултат от неразумното замразяване на възрастта за пенсиониране през последните няколко години. Няколко правителства и парламенти оправдаваха тази своя политика с голяма загриженост за хората. Сега би било добре авторите на тези политики да обяснят - с това, което направиха, на кого са помогнали и кой се чувства удовлетворен от техните действия.

Третата илюзия - по време на дискусиите през последните месеци по повод измененията в пенсионния модел, поддръжниците на новото 109-о изменение на Кодекса за социално осигуряване обещаваха, че промените, които парламентът прие в края на юли, ще решат двата най-големи проблема на солидарния пенсионен фонд - от една страна, ще доведат до финансова стабилност на НОИ и до намаляване на огромния дефицит във фонд “Пенсии”, а от друга страна, това ще доведе до значително увеличаване на пенсиите. Уви, новината за рязко увеличаващия се брой нови пенсионери през 2015 г. превръща и това обещание в поредната илюзия. Експертните прогнози сочат, че ако темпото на нарастване на новоотпуснатите пенсии се запази и през втората половина на 2015 г., бюджетът на НОИ за следващата 2016-а ще бъде с още по-голям дефицит в сравнение с предходните години.

Това означава, че трябва да сме готови да отделяме и през 2016-а все повече средства от републиканския бюджет (т.е. за сметка на здравеопазване, образование, наука, инфраструктура и пр.), за да запълним “дупките” в бюджета на НОИ.

Или накратко - всички ние, цялото общество, ще продължим да плащаме все по-скъпа цена за отказа на управляващите (скрит зад удобната опаковка “загриженост за избирателя”) да извършат навреме абсолютно неизбежните стъпки.

*Авторът е експерт в Балкански институт по труда и социалната политика

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи