Половин милион лева кръвнина за убит митничар

Общо 500 000 лв. кръвнина поискаха родителите на разстреляния преди 16 години в Пловдив митничар Георги Дребчев - майката Стоянка и бащата Петър, от Божидар Атанасов - сочен за физически извършител на екзекуцията, и Иван Карабелов - като посредник на убийството.

За поръчител на екзекуцията е обвинен покойният кмет на община Съединение Евгений Маринчешки. "Абсурд е Маринчешки да стои в дъното на убийството на брат ми и не вярваме, че той е поръчител. Всички знаят кой е виновен. Благодарим на всички, които направиха възможно разкриването на истината и вярваме, че този процес ще доведе до присъдите, които тези хора заслужават", заяви пред заседателна зала 10 на Пловдивския окръжен съд сестрата на Георги Дребчев Дора Караиванова.

"Обвиниха Маринчешки, защото е мъртъв и не може да се защити", категорична бе и дъщерята на убития Таня Дребчева, а на същото мнение бяха родителите и съпругата на митничаря, разстрелян с един куршум пред жилището си в блок 131 на ж.к. "Тракия" в Пловдив на 13 юни 1999 г.

Зад Дребчеви в заседателната зала седяха най-близките на починалия на 1 февруари 2012 г. след мистериозна автомобилна катастрофа Евгений Маринчешки, като по всичко личеше, че двете фамилии са в добри взаимоотношения и никой от тях не вярва, че точно Евгений Маринчешки е поръчител на разстрела на митничаря. "Сега твърдят едно, но ще видите, че в хода на процеса нещата ще се обърнат", сигурна е вдовицата му Нина Маринчешка.

В началото на делото съпругата на жертвата Иванка Дребчева и дъщеря му Таня изненадващо отказаха да се конституират като частни обвинители и не предявиха граждански искове за финансово обезщетение срещу обвиняемите Божидар Атанасов и Иван Карабелов. Впоследствие двете реагираха, че не са разбрали процедурата, но беше късно, тъй като окръжният съдия Христо Симидчиев вече редуцираше броя на свидетелите от 70 на 47 (четирима от тях са анонимни) и на вещите лица от 10 на 3. Те ще бъдат разпитани на 19, 20 и 21 октомври, за когато бе отложено делото за убийството на митничаря Георги Дребчев.

Извършителят бе разкрит 15 години по-късно, като според прокуратурата това е 49-годишният Божидар Атанасов, който е разследван и за убийството на Огнян Харизанов-Оги Лудия край хижа "Здравец" в Родопите през август 2007 г. Килърът Атанасов е получил 60 000 лв. за изпълнение на "мократа поръчка" от Иван Карабелов, който преди началото на съдебното заседание в четвъртък бе нападнат словесно от роднини на убития Дребчев с думите "Боклук мръсен! Ще си платиш за всичко"

Двамата адвокати на Карабелов, който в момента е под домашен арест, го посъветваха да не реагира и не отвръща. Божидар Атанасов пък е в затвора с постоянна мярка за неотклонение.

Според обвинителния акт и показанията на свидетели бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки е участвал и в канал за трафик на наркотици през България, в който са били замесени Иван Карабелов и Георги Дребчев. Маринчешки, който тогава още не е бил кмет, карал товари от Сирия и Турция през България заедно със скрити в тях наркотици. Митничарят Дребчев получавал възнаграждение, защото осигурявал "зелен коридор" за дрогата през границата, а Иван Карабелов е бил включен в разтоварването на стоката, твърдят разследващите.

В началото на 1999 г. Дребчев се усъмнил, че Маринчешки не му плаща заслуженото, и взел 0,5 кг хероин от една от пратките. Двамата му съучастници поискали да го върне, но той отказал. Тогава Карабелов се свързал с Божидар Атанасов, когото познавал от боевете с кучета, организирани край Съединение.

За поръчител на убийството на Дребчев е сочен Маринчешки, а негов съучастник е бил Карабелов, който е предал парите на килъра Атанасов, твърдят разследващите. Предвиденото наказание за престъплението, в което Божидар Атанасов и Иван Карабелов са обвинени, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Доказателствата, които подкрепят изцяло обвинителната теза на окръжните прокурори Георги Пелев и Христо Анчев, са показания на десетки свидетели и експертизи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право