Младо момче заби нож в гърба 25-годишен мъж след скандал край Търговище

Цвета Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители "Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, коментира председателят на НС

Мъж, жена и дете пострадаха при катастрофа в Търново

Френската полиция все още търси стрелеца от Страсбург

Протестът на строителите не затруднява движението в София

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

Специалисти от ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

МВнР към българите в Страсбург: Избягвайте посещението на публични места!

Български журналисти се оказали в близост до стрелбата в Страсбург

Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

Гл. комисар Николай Николов: Бюджетът на пожарната не е пострадал

Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Ето как българските евродепутати коментираха ужаса в Страсбург

Защо не трябва да се пита „Колежке, може ли за минутка-две“?

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Мантинелата край Своге издържа на скорост 140 км/ч

Организират бойни турнири и сражения на Царевец в Търново

Славното минало на средните векове ще бъде представено по време на третата изява от Фестивала на историческите възстановки „Средновековна България“ във Велико Търново. На 29 и 30 август крепостта Царевец ще се оживи от демонстрационни бойни турнири и сражения, възстановки на бита, занаятите и забавления от далечната епоха.

Инициатор и организатор на фестивала е Община Велико Търново. Събитието е част от програмата за Националните чествания посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Възстановките пък ще са дело на регионалните клонове на Национален клуб „Традиция“ от старата столица и от Шумен, на Сдружение „Чигот“, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“, Средновековно общество в България MODVS VIVENDI, свободни реанактори от Добрич, Бургас, Пловдив и Варна.

Зад крепостните стени на Царевец участниците ще оформят лагери и ще представят бит, въоръжение и оборудване от Първо и Второ българско царство и средновековна Европа (XII-XIV в.). Ще може да се види как са изглеждали средновековните походни шатри и юрта – жилище на номадските народи, подредбата и бита им. „На място ще се леят реплики на медальони и фибули, ще се обработва стъкло, а Калина Атанасова ще представи своите реконструкции на средновековни облекла и накити, пресъздадени по образци от средновековието на България. Посетителите на фестивала ще видят различни видове занаяти и ще дегустират храна и медовина по древни рецепти“, обясниха организаторите.

Сред най-атрактивните прояви ще е демонстрация на превземане на укрепена кула и атакуване в пеши строй. Посетителите на историческия хълм ще наблюдават още средновековни игри – теглене на въже и тояга, подкосяване, хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, стрелба с лък, хвърляне на копие.

„Фестивалът на историческите възстановки стартира с месечни издания през юни, а финалното събитие ще е голяма възстановка, пресъздаваща обявяване въстанието на Асеневци срещу Византия на Димитровден 1185 г“, уточняват от кметството в болярския град.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.