Войната на Турция срещу кюрдите помага на халифата

След година действия на коалицията за сломяване на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), пристигането на шест американски изтребителя Ф-16 в базата Инджирлик в южна Турция би трябвало да бъде повод за празнуване.

По това време миналата година , когато САЩ започнаха бомбардирането на позиции на ИДИЛ в Ирак и Сирия, най-голямата пречка за тях беше отказан достъп до турските военни бази. Въпреки членството на Турция в НАТО, Реджеп Тайип Ердоган, лидерът на страната, не беше склонен да осигури подкрепа на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ.

Приоритет за президента Ердоган беше падането на сирийския президент Башар Асад, дългогодишен съперник на турския лидер. От неговата гледна точка ИДИЛ изглежда като силата, която най-вероятно ще победи Асад и поради това Турция не виждаше причина да подкрепи американските усилия срещу нея. Тогава се стигна до вдъхновения от ИДИЛ самоубийствен атентат миналия месец в Суруч, град на южната граница на Турция , при който загинаха 32 млади активисти. Ердоган си промени мнението. Само дни след зверството турски бойни самолети вече бомбардираха позиции на ИДИЛ в Сирия, докато Анкара най-сетне разреши на американски самолети да излитат на бойни мисии от турски бази. Поради което пристигането на първата група американски самолети в Инджирлик през уикенда би трябвало да се отбележи като повратна точка във войната срещу ИДИЛ и т във време, когато е налице нарастваща загриженост, че усилията на коалицията срещу екстремистите не успяват да постигнат напредък. Например сегашни доклади от разузнаването внушават, че ИДИЛ държи в Ирак и Сирия повече територия, отколкото когато Вашингтон започна бомбената си кампания миналия август. Но всички надежди, че закъснялото турско решение за подкрепа на въздушната кампания на коалицията може да докаже, че е промяна в правилата на играта, са сериозно подкопани от решението на турския президент да даде тласък към военни действия срещу с кюрдите.

Турци и кюрди вече водиха ожесточен конфликт, в който около 40 000 души загубиха живота си между 1984 и 2013 г. Сега има всички изгледи Турция да бъде въвлечена в друга гражданска война, с всичките негативни последствия, които тя може да нанесе на усилията на коалицията срещу ИДИЛ. Във вторник турски бойни самолети бомбардираха 17 кюрдски цели в югоизточните райони на страната, след като бойна група от кюрдската ПКК пое отговорност за бомбения атентат в понеделник срещу полицейски участък в Истанбул, в резултат на който загинаха четирима души.И докато военните действия от страна на Турция се водят вътре в границите на държавата, турски бойни самолети започнаха бомбардировки срещу цели на ПКК в Сирия, с което добавиха нови измерения на конфликта, който и без това вече се води на много фронтове. Преди турската намеса, в Сирия имаше вече два конфликта: един срещу режима на Асад, а другият срещу ИДИЛ. Турската атака срещу кюрдите е трети, още едно усложнение в театъра на бойните действия, и без това вече достатъчно объркан.

Така че що се отнася до Запада и неговите съюзници, съживяването от страна на Турция на враждебността срещу кюрдите е безполезно по няколко причини. ПКК, най-войнствената сред кюрдските групировки, с основание е осъдена като терористична организация от Вашингтон и други западни сили. Но тя, също така, е тясно свързана с базираните в Сирия кюрдски групировки, които доказаха, че са най-ефективните бойци на терен срещу ИДИЛ. Наистина много от бомбените мисии, които тези новопристигнали американски Ф-16 ще извършват, се очаква да бъдат в подкрепа на кюрдските действия на сирийска земя срещу ИДИЛ. И не е чудно, че лидерите на ПКК обвиниха Анкара че атакува кюрдските позиции просто за да защити своите някогашни съюзници от ИДИЛ.

Голямата загриженост, предизвикана от повторното военно ангажиране на Турция с кюрдите е, че то отвлича вниманието от основната цел на коалицията в Сирия и Ирак – победа над ИДИЛ. Докато западните политици се измъчват как ще продължи задълбочаването на напрежението между турци и кюрди, ИДИЛ продължава да увеличава силата си. Обявяването тази седмица от Фронта ал Нусра, свързана с Ал Каида организация, че се оттегля от позициите си по границата със Сирия, ще помогне за увеличаване военните способности на ИДИЛ. Поради идеологическите различия между Ал Нусра и ИДИЛ двете враждуващи групировки водиха свирепи сражения помежду си в северна Сирия.

Решението на Фронта ал Нусра да се изтегли, взето защото не иска да бъде гледано на него като на възползващ се при сраженията от американски и турски въздушни действия, означава, че ИДИЛ повече не трябва да се притеснява да защитава границите си от бойците на Ал Нусра. Вместо това ИДИЛ може да засили действията си за свалянето на режима на Асад и да завземе още повече територия в Сирия и Ирак.

ИДИЛ може да направи това, още повече, във време, когато режимът на Асад в голяма степен е разклатен, загубвайки през последните седмици стотици от своите бойци, както и много от подкрепяните от Иран бойци от "Хизбула". Всяко развитие, укрепващо позицията на ИДИЛ е нещо, което трябва да алармира Запада, поради което трябва да бъде направено всичко възможно за обуздаване на засилващата се криза между Турция и кюрдите.

...................................

Авторът е редактор по въпросите на отбраната в британския вестник "Дейли телеграф". Коментарът е препечатан от БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят