Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Прибраха зад решетките Росен Петров-Животното, прокурор отложил влизането му в затвора

Полиция прибра член от групата на Златко Баретата в затвора, след като прокурор отложил изпълнението на три годишното му наказание и осъденият бил на море. Ще има наказание и за прокурора, съобщиха от прокуратурата на своя сайт.

От прокуратурата обясняват, че на 17 февруари тази година Росен Петров-Животното е осъден от Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение на територията на София, ръководена от Златомир Иванов. Наложено му е наказание “лишаване от свобода” за срок от три години и три месеца ефективно. Въпреки това наказание Росен Петров не е бил задържан за изпълнението му и е бил на свобода.

На 6 август той е бил сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев, която нахлу в зоналния клуб на БФС на Националния стадион “Васил Левски”, а на 12 август е установен да почива на българското Черноморие.

За незадържането на Росен Петров за привеждане на присъдата му в изпълнение е уведомен главният прокурор Сотир Цацаров, който разпореди незабавни действия и проверка.

След извършената проверка от Апелативната специализирана прокуратура е установено, че с постановление от 17 юли административният ръководител на Специализираната прокуратура – прокурор Светлозар Костов, е отложил изпълнението на наказанието на Петров. С постановление от 12 август на Даниела Попова, административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, постановлението на прокурор Костов е отменено и е разпоредено задържането на Петров.

Росен Петров е задържан от органите на полицията в Несебър и днес е приведен в затвора София за изпълнение на наказанието му.

С определение от 17.02.2015 г. Специализираният наказателен съд е одобрил споразумение между прокурор от Специализираната прокуратура и защитника на Росен Петров, съгласно което Петров се признава за виновен за това, че за периода от неустановена дата през 2003 г. до 09.06.2010 г. в гр. София е участвал в организирана престъпна група, ръководена от Златомир Иванов, извършваща разпространение на наркотични вещества на територията на гр. София. С това споразумение, имащо сила на влязла в сила присъда, на Росен Петров е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от три години и три месеца, което да се изтърпи при общ режим в затвор.

С присъда от 31.05.2006 г. Росен Петров е осъден за причиняване на смърт по непредпазливост. На 05.07.2004 г. при управление на лек автомобил в пияно състояние Росен Петров е причинил смъртта на едно лице. Наложено му е наказание “лишаване от свобода” за срок от две години, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от три години.

Тъй като осъждането на Петров за участието му в организираната престъпна група за наркоразпространение е извършено в изпитателния срок на осъждането му за причиняване на смърт при пътно транспортно произшествие, с определение на СНС от 15.06.2015 г. е постановено Петров да изтърпи отделно и това наказание. След получаване в специализираната прокуратура на присъдата от три години и три месеца “лишаване от свобода” и определението на СНС, с което е активирано условното му осъждане, на 06.07.2015 г. прокурор от специализираната прокуратура е изпратил тези съдебни актове на Началника на ОЗ “Охрана”- София за изпълнение.

На 10.07.2015г. в Специализираната прокуратура е депозирана молба от защитника на Росен Петров, който е поискал отлагане изпълнението на наложените на Петров наказания. Причина за поисканото отлагане е посочено заболяване на осъдения и предстоящото му през месец септември 2015 г. оперативно лечение във Военномедицинска академия. Към молбата са били приложени и три броя медицински документи, в които на латински е вписана диагноза. По повод тази молба наблюдаващият делото прокурор от Специализираната прокуратура е изразил становище, че осъденият Петров не страда от тежко заболяване, което да пречи на изтърпяване на наложеното наказание лишаване от свобода.

Въпреки това становище, с постановление от 17.07.2015 г. прокурор Светлозар Костов е отложил изпълнението на наложеното на Петров наказание за срок от три месеца. Прокурор Костов е приел, че заболяването, макар и неясно какво точно е, тъй като заболяването е изписано само на латински, е тежко заболяване и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието. Посочено е, че “…заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време”.

Отлагане изпълнението на наказанието е допустимо според Наказателно-процесуалния кодекс на Република България в случай на тежко заболяване, което е несъвместимо с пребиваване в местата за лишаване от свобода. Несъвместимостта се установява чрез медицински документи и заключения на личен лекар или лекар специалист. Медицинските заключения се съгласуват с медицинския център при съответния затвор. При съмнения или нужда от допълнителна експертна оценка на основанията за отлагане на изпълнение на наказанието лишаване от свобода, прокурорът изисква експертно мнение от лекарска консултативна комисия при СБАЛЛС към ГД”ИН”-МП относно възможността осъденият да пребивава в местата за лишаване от свобода и заболяването да се лекува и контролира при здравните заведения при ГД”ИН”-МП.

Проверката, извършена от Апелативната специализирана прокуратура, е установила, че представените документи от осъдения не са достатъчни, за да се приеме, че е налице такова тежко заболяване, което пречи на изпълнението на наказанието лишаване от свобода и не е изискано каквото и да експертно становище за възможна несъвместимост на заболяването на Росен Петров с изпълнение на наказанието. Участието му в нахлуването в зоналния клуб на БФС на стадион “Васил Левски” в столицата и установяването му на почивка в Несебър потвърждават липсата на основание за отлагане изпълнението на наложеното на Петров наказание.

Апелативният прокурор на АСП преценява наличието на основания за ангажиране на дисциплинарната отговорност на прокурор Светлозар Костов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.