„Рига“ помоли за помощ срещу „червената“ армия

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Доналд Тръмп очаква нова среща с Путин

Миризма на оборски тор задушава търновци

Странна неприятна миризма се носи вечер над Велико Търново и трови жителите на отделните квартали. Гневни от непоносимата смрад граждани алармират от дни медиите и екоинспекцията в старата столица.

„Заради оплакванията, че се усеща миризма на оборска тор, ви уведомяваме, че в момента земеделските производители са в кампания по прибиране на реколтата. При освобождаване на земеделските земи от посевите, се извършват агротехнически мероприятия – оран и съпътстващо наторяване с оборска тор, което е вероятната причина за периодично появяващите се миризми“, пише в официалното становище на РИОСВ.

В него се казва още, че на основание чл. 31 от Закона за почвите, компетентен орган, осъществяващ контрол върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати, определени със Закона за защита на растенията, е Министерство на земеделието и храните и неговите регионални структури.

От Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново пък информираха, че има издадено само едно разрешително за използване на птича тор и то е в Павликени, където има птицекомбинат.

Според търновски земеделци, мистериозната миризма не е от използван оборска тор. „Такъв биологичен продукт се осигурява от животновъдни ферми, а такива в близост до Велико Търново няма. Заради това използваме предимно изкуствени торове“, обясниха фермери.

Екоинспекторите продължават да търсят причинителя на острата миризма. Специалистите обаче признават, че нямат апаратура, която да улавя ухания и да установява какъв е техния източник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.