Икономиката на еврозоната се възстановявала "разочароващо" бавно

Европейската централна банка определи като "разочароващи" темповете на възстановяване на икономиката на еврозоната.

Това стана ясно от протоколите на заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ от 15-16 юли 2015 г., публикувани на сайта на ЕЦБ.

По-рано се очакваше, че възстановяването на еврозоната ще остане умерено и постепенно, но темповете на възстановяване бяха оценени като "разочароващи" както в дългосрочен, така и в международен аспект, защото реалният БВП на еврозоната в момента остава на нивата от 2008 г., докато в САЩ беше регистрирано значително възстановяване на икономиката, се казва в документа.

Освен това в протоколите се подчертава, че инфлацията в еврозоната остана на необичайно ниско ниво, въпреки нейният ръст в началото на годината. Според мнението на ЕЦБ, това може да бъде свързано с потенциалното изкривяване в статистиката за инфлацията, защото текущите ниски, но положителни стойности на индекса на потребителските цени могат да маскират "истинското" отрицателно ниво на този показател в еврозоната.

Потребителските цени в еврозоната през юли 2015 г. нараснаха на годишна база с 0,2%. ЕЦБ прогнозираше през 2015 г. инфлация на ниво от 0,3%, а през 2016 и 2017 г. - на нима от 1,5% и 1,8% съответно.

БВП на еврозоната през първото тримесечие на 2015 г. нарасна с 1% спрямо същия период на 2014 г. При това в сравнени с четвъртото тримесечие на 2014 г. БВП на еврозоната се е увеличил през първото тримесечие на тази година с 0,4%. Според прогнозата на ЕЦБ БВП през 2015 г. ще нарасне с 1,5%, през 2016 - с 1,9%, а през 2017 г. - с 2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят