Плашат с бой инспекторки, актували заведение

Унищожиха над 25 млн. контрабандни цигари и над 1,5 тона тютюн

МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при жп катастрофата в Турция

Президентът Радев: Има сериозни проблеми в изборния процес

Страсбургският терорист отмъщавал за „падналите в Сирия ислямски братя“

Жертвите на влаковата катастрофа в Турция станаха 9, включително трима машинисти

Гръцките земеделци загряват тракторите за Коледа

Продажбата на електронни винетки започва от понеделник

Заловиха ученичка, надраскала колата на учителка с обиди Изписала с пирон „боклук“ и „френга“

Александър Ваклин: Изтеклите разговори отразяват случилото се през април

73-годишен санданчанин преряза вените си,бил болен от рак

Бившият гл. счетоводител на Баневи в „Полимери”: Пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството

Две убийства за една нощ в Атина

Ирландският посланик Майкъл Форбс посети Банско

Николай Банев: Разследването е като селска вечеринка Невъзможно било в международна банка да бъдат вкарани изпрани 600 млн. евро

Влагат осигурени 1,2 млн.евро от Азърбайджан за крепостта Трапезица

Новият проект за реставрация, консервация и социализация на хълма Трапезица стартира през втората половина на август. Разработката се финансира с 1,2 милиона евро, осигурени като дарение от фондация „Гейдар Алиев“ от Азербайджан. Това обявиха в четвъртък от кметството в старата столица.

Субсидирането стана възможно след впечатляваща презентация за историческата крепост, която кметът на старата столица Даниел Панов направи пред президента на Азербайджан Илхам Алиев. Градоначалникът бе единственият кмет, който бе поканен на официалната среща между премиера Бойко Борисов и Илхам Алиев.
„С реализацията на проекта Велико Търново ще разполага с нов и атрактивен културно-музеен резерват, който ще е достъпен за жителите и гостите на града. Ще бъде реставрирана част от западната крепостна стена. На Трапезица ще бъдат оформени пешеходни алеи, по които туристите ще могат да стигат от горната станция на зъбчатата железница до реставрираната преди няколко години Южна кула. На хълма ще има и интерактивен експозиционен център. В бъдещия музей ще бъдат изложени движимите археологически находки, намерени при проучванията. Ще бъде монтирана и съвременна техника за презентации. До долната станция на панорамния асансьор ще бъде оформен нов подход“, уточниха от общинската администрация.

Реализацията на проекта е на ниво одобряване на разрешителните и систематизиране на необходимата документация. Проведени са и всички съгласувателни процедури.

През октомври миналата година приключи работата по разработката за изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до историческия резерват. Той бе на стойност от 4,8 млн.лв, привлечени по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Бенефициент по този проект бе Министерството на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.