Влагат осигурени 1,2 млн.евро от Азърбайджан за крепостта Трапезица

Новият проект за реставрация, консервация и социализация на хълма Трапезица стартира през втората половина на август. Разработката се финансира с 1,2 милиона евро, осигурени като дарение от фондация “Гейдар Алиев” от Азербайджан. Това обявиха в четвъртък от кметството в старата столица.

Субсидирането стана възможно след впечатляваща презентация за историческата крепост, която кметът на старата столица Даниел Панов направи пред президента на Азербайджан Илхам Алиев. Градоначалникът бе единственият кмет, който бе поканен на официалната среща между премиера Бойко Борисов и Илхам Алиев.
“С реализацията на проекта Велико Търново ще разполага с нов и атрактивен културно-музеен резерват, който ще е достъпен за жителите и гостите на града. Ще бъде реставрирана част от западната крепостна стена. На Трапезица ще бъдат оформени пешеходни алеи, по които туристите ще могат да стигат от горната станция на зъбчатата железница до реставрираната преди няколко години Южна кула. На хълма ще има и интерактивен експозиционен център. В бъдещия музей ще бъдат изложени движимите археологически находки, намерени при проучванията. Ще бъде монтирана и съвременна техника за презентации. До долната станция на панорамния асансьор ще бъде оформен нов подход”, уточниха от общинската администрация.

Реализацията на проекта е на ниво одобряване на разрешителните и систематизиране на необходимата документация. Проведени са и всички съгласувателни процедури.

През октомври миналата година приключи работата по разработката за изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до историческия резерват. Той бе на стойност от 4,8 млн.лв, привлечени по оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013”. Бенефициент по този проект бе Министерството на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.