Провансалски дух в съседство с гората

ТЕКСТ: ТАНЯ ЧЕРВЕНКОВА, СНИМКИ: АСЕН БАЛАБАНОВ

В един голям имот стоят една срещу друга две къщи – по-малката на 50-60 години, другата далеч по-нова. Продава ги “Смарт брокерс”. Представяме по-младата като пример за интересно съчетание на ретро стилистика със съвременен бит.

От общия парцел от 1600 квадратни метра сградата, издигната преди петнайсет години, заема 800 кв. метра. Тя е на два етажа, със сутерен и подпокривно пространство, плюс гараж за четири автомобила.

На първото ниво е дневната с голяма веранда с външна трапезария и барбекю. Вътре преобладава т.нар. провансалска визия, любима на собствениците, които от години живеят предимно в чужбина. За софийския си дом те предпочитат именно тази стилистика, характерна за средиземноморските провинции. Каменен под и дървени греди в най-високата част на тавана дават тон в интериора. В него жълтият цвят е преобладаващ, виждаме го съчетан със синьо в едната зона на дневната и със свежо зелено в другата, където е и трапезарията. Голямото дневно пространство е с отворен план, без антре и излишни коридори. И с френски прозорци, през които отвън нахлуват зеленината през лятото и невероятно красивата бяла гледка през зимата.

Обзавеждането е умело съчетан микс от ценни старинни мебели, наследени и купени в чужбина, плюс съвременни модели. Антикварните бюфети и комоди са останали във фамилията от бабата, донесла ги от Виена и Швейцария, където е учила. За характерната атмосфера допринасят и внимателно подбраните аксесоари – арт-предмети от висок клас цветно стъкло, картини, малки сувенири.

Пълния интериор може да видите в новия брой на списание "Идеален дом"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл