Животните за Рилския манастир са под карантина

Наречените за даряване на Рилския манастир за Голяма Богородица животни ще са под карантина - специална заповед за това издаде областният шеф на Кюстендил Виктор Янев. На входа на град Рила ще бъде изграден временен КПП, на който ще спират и проверяват всяка кола към Светата обител.

Животни от багажниците, както и мръвките месо и месни продукти, ще бъдат сваляни за вземане на проба срещу бруцелоза. При отрицателни резултати животните ще могат да бъдат предадени на манастира, но след няколко дни, докато станат пробите в лабораторията в столицата, поясни губернаторът. Въвежда се денонощен пропускателен режим на входа на Рила от 17,30 ч. на 13 август до 18 ч. на 16 август, неделя, заради огнището от бруцелоза по Рилското корито.

Пътни експерти обаче се опасяват, че това ще доведе до големи задръствания по единствения двулентов и с изобилстващи завои път към обителта и около нея. Паркингите при дупнишката и самоковската манастирски порти имат капацитет 60 места за коли плюс за 6 за автобуси, каза Ангел Ангелов, който държи под аренда паркингите край манастира. "Ще изпратим достатъчно полицаи в манастира за събота и неделя", обяви вчера шефът на областната дирекция ст.комисар Елиан Стомболийски, но не назова точният брой на ченгетата, които ще охраняват Светаат обител и района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини