Спас Генов още без квота за Рио

Боксьорът Спас Генов остава без олимпийска квота засега, потвърдиха от европейската федерация. Така изпълкомът подкрепи в Боровец решението на световната централа (АИБА), което остави българина без виза за Рио.

Генов и Матийо Бодерлик (Франция) се удариха в решителния сблъсък през юли, който трябваше да определи претендента за световната титла и носителя на квотата. Мачът бе прекратен във ІІ рунд с техническо равенство. Според регламента успехът се дава на състезателя, който е водил до момента, но в ІІІ рунд. Така АИБА реши да присъди победата на французина, защото е бил по-активният, но и по-напред в ранглистата.

В писмо до федерацията ни обаче не се споменаваше и дума за съдбата на квотата. Затова съществуваше вероятност боят за визата да бъде преигран, а Бодерлик да боксира през есента само за титла при професионалистите. „Разясниха ни, че след като Бодерлик получава победата, автоматично взема и квотата“, заяви Емилия Груева, завеждаш международните отношения във федерацията ни.

Генов ще има втори шанс за квота - квалификацията през май, на която сме домакини.

На европейското в Самоков днес ще се бият 5-има наши - Тинко Банабаков (49 кг), Даниел Асенов (52), Елиян Димитров (60), Тервел Пулев (91 кг) и Петър Белберов (над 91).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт