Почина театралният режисьор и педагог Николай Савов

Напусна ни театралният режисьор и педагог Николай Савов, съобщиха от пресцентъра на министерство на културата.

Той имаше разностранно и достолепно присъствие в българския театрален живот, беше една от уважаваните личности в съсловната общност. Бил е директор на Варненския драматичен театър, ръководи и Сатиричния през годините на художествения му възход. Създател е и на Театър 199.

Изявен педагог, от театралната школа, която водят със съпругата си проф. Димитрина Гюрова, започват творческия си път много от звездите на българския театър и на българското кино. Спектаклите му, особено създадените в творчески тандем с Димитрина Гюрова, се превръщат обикновено в събития, в хармонично съчетание на народностен дух, психологизъм и ярка сценична образност. Несъмнен връх в творчеството им е спектакълът „Ретро” по Александър Галин, който има дългогодишен сценичен живот и остава като едно от големите достижения в съвременния български театър. Николай Савов има и запомнящо се присъствие като режисьор в Телевизионния театър през цялото време, докато това беше театърът с най -много зрители. Режисьор е на десетки театрални и телевизионни постановки, както и на много концертни програми. Загубихме го през този особено драматичен август на 2015 година, заедно с неколцина от най-талантливите представители на българското кино и театрално изкуство.

Изказваме искрените си съболезнования на проф. Димитрина Гюрова, на всички близки, приятели и почитатели на режисьора Николай Савов. Ще ни липсва, ще го помним, защото той беше талантлив съзидател на съвременната българска култура, се казва в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура