На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Махала в Смолян си направи подход до къщите с доброволен труд

Махала в областния Смолян си направи с доброволен труд подход към къщите, за какъвто мечтае от 30 години.

Мъжете от къщите от улица „Калоян“ в квартал Горно Влахово се хванали дружно правят стълбища от главната улица до махалата си. 80 стъпала правим и 12 площадки между тях, каза един от инициаторите пенсионерът Хари Налбантов. Той направил първата къща в махалата на изхода на Смолян към Мадан преди 30 години, а след това наоколо се вдигнали още към 12 къщи.

„Като направих къщата пробих сам и черен път към нея. С годините нарасна махалата, но и роми се настаниха отдолузапушиха черния път и последните години и хората не могат да минават вече от там. Катереха се като кози напряко от главната улица по скалата до къщите си, особено вечер и зимата е опасно, много трудно. В къщите живеят деца, възрастни. От години исках със собствен труд да направя стълбище, за да има нормален достъп. С комшии се събрахме и решихме да го направим това лято, а от общината – берекет, ни помогнаха с бетона“, разказа Налбантов. Той дори не живее в махалата, в къщата живеят децата му.

Десетилетия нямаме нормален достъп, писали сме жалби, искания преди години, но сега от общината ни помогнаха, добавят и комшии от квартала. Те направили сами кофража от дърво за стълбищата и заравняваха 17 кубика бетон, който от общината им осигурили с помпа.

„Още от тази седмица хората ще могат да ходят нормално до къщите си за сефте като бели хора. 14 семейства облекчаваме. Следващото поколение няма да се мъчи тук“, гордее се Налбантов.“Ромите са започнали да се настаняват от 2000 г. насам и постепенно са станали над 100 души, голяма махала. Хората от къщите над тях са имали достъп по черен път, но махалата на ромите го е запушила преди години. Вариантът за достъп до къщите са само стълбища към момента, докато не решим наследения проблем с махалата на ромите. Похвално е, че хората влагат доброволен труд за подхода, благодаря им. Не че общината не може да го направи, но подкрепям труда им, защото опита показва, че много повече се цени и пази, когато нещо го изградиш сам. От общината им осигуряваме всички материали и парапети“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.