Махала в Смолян си направи подход до къщите с доброволен труд

Махала в областния Смолян си направи с доброволен труд подход към къщите, за какъвто мечтае от 30 години.

Мъжете от къщите от улица "Калоян" в квартал Горно Влахово се хванали дружно правят стълбища от главната улица до махалата си. 80 стъпала правим и 12 площадки между тях, каза един от инициаторите пенсионерът Хари Налбантов. Той направил първата къща в махалата на изхода на Смолян към Мадан преди 30 години, а след това наоколо се вдигнали още към 12 къщи.

"Като направих къщата пробих сам и черен път към нея. С годините нарасна махалата, но и роми се настаниха отдолузапушиха черния път и последните години и хората не могат да минават вече от там. Катереха се като кози напряко от главната улица по скалата до къщите си, особено вечер и зимата е опасно, много трудно. В къщите живеят деца, възрастни. От години исках със собствен труд да направя стълбище, за да има нормален достъп. С комшии се събрахме и решихме да го направим това лято, а от общината - берекет, ни помогнаха с бетона", разказа Налбантов. Той дори не живее в махалата, в къщата живеят децата му.

Десетилетия нямаме нормален достъп, писали сме жалби, искания преди години, но сега от общината ни помогнаха, добавят и комшии от квартала. Те направили сами кофража от дърво за стълбищата и заравняваха 17 кубика бетон, който от общината им осигурили с помпа.

"Още от тази седмица хората ще могат да ходят нормално до къщите си за сефте като бели хора. 14 семейства облекчаваме. Следващото поколение няма да се мъчи тук", гордее се Налбантов."Ромите са започнали да се настаняват от 2000 г. насам и постепенно са станали над 100 души, голяма махала. Хората от къщите над тях са имали достъп по черен път, но махалата на ромите го е запушила преди години. Вариантът за достъп до къщите са само стълбища към момента, докато не решим наследения проблем с махалата на ромите. Похвално е, че хората влагат доброволен труд за подхода, благодаря им. Не че общината не може да го направи, но подкрепям труда им, защото опита показва, че много повече се цени и пази, когато нещо го изградиш сам. От общината им осигуряваме всички материали и парапети", каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони