Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Намаляват с 10% държавните такси

Нов закон ще дава възможност на гражданите да получават обратно парите, които са платили на държавата за такси, ако са били взети неправомерно, били са завишени или клиентът е недоволен от получената услуга. Връщането след жалба ще е по преценка на администрацията.

Текстовете са в проект на Закон за държавните такси, който ще влезе в правна комисия в Народното събрание още през септември, научи „Труд“. Писан е от екипа на министър Румяна Бъчварова.

Над 3000 услуги може да намалеят с около 10%, тъй като проектозаконът задължава всички институции, който работят с такси, да вземат на гражданите толкова пари, колкото реално са изхарчили за услугата, а не да си начисляват и печалба. За това се говори от 1999 г., но никое правителство не се осмели да го въведе на практика.

„До ноември м.г. машинно-четивния доспът до Търговския регистър струваше 30 000 лв., а реално разходите по тази услуга са 100 лв.“, даде пример пред „Труд“ началникът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова – Антон Герунов.

Ведомствата трябва да сметнат колко време е необходимо на един чиновник да изготви един документ, както и цената на хартията и др. консумативи, и получената сума да е равна на таксата, заплащана от клиента. Най-вероятно таксите за издаване на удостоверение за наследник, за актуално имотно състояние, преписки, справки от регистри са държавни такси и ще бъдат намалени с 1-2 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете