Намаляват с 10% държавните такси

Нов закон ще дава възможност на гражданите да получават обратно парите, които са платили на държавата за такси, ако са били взети неправомерно, били са завишени или клиентът е недоволен от получената услуга. Връщането след жалба ще е по преценка на администрацията.

Текстовете са в проект на Закон за държавните такси, който ще влезе в правна комисия в Народното събрание още през септември, научи „Труд“. Писан е от екипа на министър Румяна Бъчварова.

Над 3000 услуги може да намалеят с около 10%, тъй като проектозаконът задължава всички институции, който работят с такси, да вземат на гражданите толкова пари, колкото реално са изхарчили за услугата, а не да си начисляват и печалба. За това се говори от 1999 г., но никое правителство не се осмели да го въведе на практика.

„До ноември м.г. машинно-четивния доспът до Търговския регистър струваше 30 000 лв., а реално разходите по тази услуга са 100 лв.“, даде пример пред „Труд“ началникът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова - Антон Герунов.

Ведомствата трябва да сметнат колко време е необходимо на един чиновник да изготви един документ, както и цената на хартията и др. консумативи, и получената сума да е равна на таксата, заплащана от клиента. Най-вероятно таксите за издаване на удостоверение за наследник, за актуално имотно състояние, преписки, справки от регистри са държавни такси и ще бъдат намалени с 1-2 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини