На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Обгазени осъдиха застраховател, изплащат им по 700 лева обезщетения

Обгазени жители на град Дебелец осъдиха застрахователна компания и вече получават обезщетения. Претенции предявиха общо 350 души за това, че са пострадали през 2011 г при катастрофа на турска цистерна край града и разлив на химикал стирол, чиито изпарения отровиха района.

Първоначално потърпевшите заведоха колективен иск за 2 млн.лв.обезщетение, но той бе отхвърлен от съда във Велико Търново. После бяха подадени искове от по 6 души и образувани 59 дела.

Районният съд в старата столица поряза до един исковете.Потърпевшите, които след обгазяването получили дихателни проблеми, чести сенни хреми и алергии, обжалваха пред Окръжния съд. Сега при същите факти, доказателства и обстоятелства, втората съдебна инстанция е решила 54 от делата в тяхна полза, а решенията са окончателни и не подлежат на обжалване. За есента са отложени 5 дела.

Така спечелилите съдебната битка вече получават по 700 лв. До момента пари са получили около 120 души. Исковете на хората от Дебелец бяха за по 500 лв на човек и начислена лихва за изминалия период. Сумите се събират от съдия-изплънител от Националното бюро на българските автомобилни застрохователи, което представлява у нас чуждестранните шофьор с гражданска отговорност и зелена карта. Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател,при когото е била направена застраховката по време на инцидента.Освен това на всеки един трябва да се платят и по 1292 лева разноски за двете съдебни инстанции.
“Основният мотив на Окръжният съд за признаване исковете по Закона за задълженията и договорите, са вреди причинени от катастрофата и разлив на опасен химикал.Отхвърлени бяха твърденията на бюрото, че инцидентът не бил покрит риск по застраховка “Гражданска отговорност”, а сертификатът “Зелена карта” не ангажирал репарации в полза на обгазените хора”, обясни адвокатът на потърпевшите-Йордан Йорданов.

Междувременно пък шофьорът на турския камион Юмер Вар бе осъден след споразумение на 10 месеца условно и глоба от 5000 лв.Вар бе признат за виновен още, че е нарушил международен договор и е превозил токсично химическо вещество през границата ни от Турция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.