Обгазени осъдиха застраховател, изплащат им по 700 лева обезщетения

Обгазени жители на град Дебелец осъдиха застрахователна компания и вече получават обезщетения. Претенции предявиха общо 350 души за това, че са пострадали през 2011 г при катастрофа на турска цистерна край града и разлив на химикал стирол, чиито изпарения отровиха района.

Първоначално потърпевшите заведоха колективен иск за 2 млн.лв.обезщетение, но той бе отхвърлен от съда във Велико Търново. После бяха подадени искове от по 6 души и образувани 59 дела.

Районният съд в старата столица поряза до един исковете.Потърпевшите, които след обгазяването получили дихателни проблеми, чести сенни хреми и алергии, обжалваха пред Окръжния съд. Сега при същите факти, доказателства и обстоятелства, втората съдебна инстанция е решила 54 от делата в тяхна полза, а решенията са окончателни и не подлежат на обжалване. За есента са отложени 5 дела.

Така спечелилите съдебната битка вече получават по 700 лв. До момента пари са получили около 120 души. Исковете на хората от Дебелец бяха за по 500 лв на човек и начислена лихва за изминалия период. Сумите се събират от съдия-изплънител от Националното бюро на българските автомобилни застрохователи, което представлява у нас чуждестранните шофьор с гражданска отговорност и зелена карта. Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател,при когото е била направена застраховката по време на инцидента.Освен това на всеки един трябва да се платят и по 1292 лева разноски за двете съдебни инстанции.
"Основният мотив на Окръжният съд за признаване исковете по Закона за задълженията и договорите, са вреди причинени от катастрофата и разлив на опасен химикал.Отхвърлени бяха твърденията на бюрото, че инцидентът не бил покрит риск по застраховка "Гражданска отговорност", а сертификатът "Зелена карта" не ангажирал репарации в полза на обгазените хора", обясни адвокатът на потърпевшите-Йордан Йорданов.

Междувременно пък шофьорът на турския камион Юмер Вар бе осъден след споразумение на 10 месеца условно и глоба от 5000 лв.Вар бе признат за виновен още, че е нарушил международен договор и е превозил токсично химическо вещество през границата ни от Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони