Тартор на агитката на ЦСКА влезе за 5 години в килия (обзор)

След намесата на главния прокурор Сотир Цацаров полицейските власти прибраха тартора на агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното от плажа в Несебър и го вкараха зад решетките. Той влиза за 5 г. и три месеца в Софийския затвор, защото участвал в наркобанда.

До присъдата се стигна през февруари, когато спецсъдът одобри споразумение между Животното и прокуратурата. Той се призна за виновен, че от 2003 до 2010 г. е участвал в наркобандата на Златомир Иванов-Златко Баретата. Така фенът на ЦСКА получи присъда от 3 г. и три месеца затвор.

Тъй като периодът, за който е признал, че е участва в престъпната група, съвпада с инцидент, при който пиян катастрофира и убива човек, за което е осъден на 2 г. условно, на 15 юни спецсъдът определил общо наказание за двете престъпления от 5 г. и 3 месеца затвор. Още тогава Животното незабавно е трябвало да влезе в затвора.

„Въпреки това наказание Росен Петров не е бил задържан за изпълнението му и е бил на свобода. На 6 август той е бил сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев (собственик на ЦСКА - б.а.), която нахлу в зоналния клуб на БФС на Националния стадион „Васил Левски” в София, а на 12 август е установен да почива на Българското Черноморие“, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Главният прокурор бил уведомен, че осъденият се разхожда на свобода и незабавно разпоредил проверка. При нея апелативната спецпрокуратура установила, че на 17 юли шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов
отложил изпълнението на наказанието. 7 дни по-рано адвокатът на Животното депозирал молба, с която поискал отлагането, защото предстояла операция на клиента му през септември. Към нея били приложени и три медицински документа, в които била вписана диагноза. Наблюдаващият прокурор бил на мнение, че Животното не страда от тежка болест, но Костов приел, че заболяването, “макар и неясно какво точно е, тъй като диагнозата е изписана само на латински, е тежко и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието”. Затова и отложил изпълнението с три месеца.

Апелативната спецпрокуратура установила, че представените документи от Животното не били достатъчни. Липсвало дори експертно становище за заболяването. Заради това шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова ще поиска от Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно дело срещу Костов за допуснати нарушения. Срещу него вече има три дисциплинарки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право