Томислав Дончев: Преговарящият

“На предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат” - популярната реплика на премиера Бойко Борисов за еврофондовете от първия му мандат се оказа валидна и през втория. След изпълнената с политически сътресения 2013 г. и спрените плащания от Брюксел по програмите “Околна среда” и “Регионално развитие” с идването на новото правителство те бяха възстановени. Работата беше започната от служебното правителство, но довършена от познатия за Еврокомисията Томислав Дончев - преди две години министър по европейските фондове, а сега вицепремиер със същия ресор, който отговаря и за икономическата политика на правителството.

Завършва математическа гимназия, но е магистър по философия от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Пак там завършва и стопанско управление. Не крие страстта си към журналистиката, която също се нарежда сред специалностите му от университета. Изкушен от публицистиката и до днес, Дончев пише често в своя блог и е активен в социалните мрежи. И не избягва журналистическите въпроси.

Сам споделя, че обича адреналина, което личи и от спортните му увлечения. Изкачва стръмни върхове, а отскоро е запален и по скокове с парашут.

Разностранни интереси в комбинация с висок адреналин със сигурност е знак и за амбициозност. Професионалният път на Дончев го показва - започнал като учител, минава през редактор в Радио Габрово, шлайфа се като доброволец в различни неправителствени организации и... през 2007 г. е избран за кмет на Габрово. С мандат на ГЕРБ, разбира се. Но никой не може да оспори, че по негово време една от най-закъсалите след промените българска община се превръща в първенец по одобрени европроекти. Това бе и причината Борисов да го изтегли в правителството.

Като отговорник за европарите и като основен преговарящ с Брюксел и преди 2013 г., и сега Дончев може да се похвали с резултат. В оставащите само 5 месеца до края на първия програмен период 2007-2014 г. България със сигурност няма да постигне 100% усвояемост, но ще е по-добре от доста други страни членки на ЕС. Към 31 юли усвояването на средствата по оперативните програми от стария програмен период достига 85%. Това означава, че до този момент по различни проекти са платени над 6, 8 млрд. евро. Целта е над 90%, по-точно “93-94-95” (по думите на Борисов).

Възстановяването на плащанията от Брюксел допринесе и за излишъка в бюджета, с който финансовият министър се хвали през последните месеци.

Всичко това минава през подобряването на работата на администрацията, пряко ангажирана с усвояването на европейските средства. В стремежа си да запази качествените експерти, които отговарят за милиарди евро, още в първия кабинет “Борисов” Томислав Дончев успя да се пребори за двойни възнаграждения за тези служители.

Като министър за еврофондовете Дончев нямаше достатъчна тежест пред колегите си, които на практика управляваха оперативните програми. Най-сериозният му опит за реформа - да централизира управлението на евросредствата, като създаде единно звено, което да отговаря за усвояването на парите по всички оперативни програми в различните министерства, не успя. Дори и тогава Дончев не влезе в пряк сблъсък с “ресурсните” министри. Но фактът, че при втория мандат на Борисов вече е със статут на вицепремиер, показва, че част от уроците все пак са научени.

Изглежда тактиката на Дончев и като министър, и като вицепремиер е да избягва директните сблъсъци и да залага на консенсуса. Справка - поведението му по време на челния сблъсък между Цветан Цветанов и Симеон Дянков в правителството на ГЕРБ. Не взе ничия страна и се опази от пришиването му към лагери.

Това му качество успешно се използва от Борисов и до днес, който последно го използва като основен преговарящ с бизнеса по взривоопасната тема за тока.

Да откажеш на шефа

За разлика от откритостта в работата личният живот на Дончев е тема табу. Отказва да коментира жената до себе си и дългогодишното им продължаващо съжителство, от което имат едно дете. Отказа и да изпълни нареждането на премиера Борисов, който му насрочи дата за сватба. “Да ви приличам на младоженец в момента? Между Брюксел, София и Перник (тогава отговаряше за кризисния щаб след земетресението) и всички задачи, които имам, не ми остава време да се оженя”, кратко отговори Дончев на интереса по темата пред Би Ти Ви. И я затвори.

За него

Не се крие зад секретарки

Томислав Дончев успя да съхрани общинарския си дух. Загрижен е за общините. Преживява всичко, което се случва, опитва се да помага, и то с реални действия. Винаги може да бъде намерен, не се крие зад секретарки, на разположение е. Винаги е готов да помогне за намиране на решение за проблема. Много от кметовете казват, че като дойде някой от София, им обяснява как нещата не могат да станат. Томислав Дончев се опитва, колкото и да е трудно, да каже как могат да станат. Това е човек, с когото спокойно можеш да се скараш, да си кажеш болката и след това да продължите в приятелски дух да търсите решение на проблема.

Гинка Чавдарова,

изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в

Република България

Не намесва политиката в работата

Той е един от най-добрите български политици, особено що се касае до работата му с европейските фондове. Изключително много е помогнал за подобряване процеса на работа на институциите, които администрират фондовете в България, и за по-доброто усвояване на средствата. Голям професионалист. Хубаво е, че не намесва политиката в своята работа.

Кристина Цветанска,

председател на управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми

Шегаджия, но прекалява

Дончев е шегаджия, палавник. Странно чувство за хумор има този човек. Не приемам такова лековато отношение, когато става въпрос за сериозен проблем като поскъпването на тока, който засяга всички. В такъв момент на никого не му е смешно, а още по-малко е склонен да приеме чувството за хумор на някой друг.

Димитър Манолов,

президент на КТ „Подкрепа“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи