Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Мини имплант ще засича развитието на ракови заболявания

Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение, пише Tech Тimes, цитиран от Фокус.

Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това. Сензорът, разработен от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) позволява на здравните специалисти по-рано да засичат важни промени в размера на злокачествените образувания.

„Искахме да създадем устройство, което да изпраща химичен сигнал за случващото се в тумора“, обяснява един от авторите на проекта Майкъл Цима. „Вместо да чакаме месеци, за да установим дали туморът се смалява, бихме могли да получим информация по-рано и да разберем дали се движим в правилната посока“, допълва специалистът.

Киселинността на злокачествените тъкани се увеличава под въздействието на агентите, използвани при химиотерапията. Съществуващите в момента технологии за наблюдение, каквато е ядрено-магнитният резонанс, не засичат тези промени, но новото устройство е специално разработено да ги улавя. „Често химичните реакции са налице преди туморът действително да се смали“, казва Цима. „Всъщност някои терапии предизвикват реакция на имунната система и заради възпалителния процес изглежда, че туморът нараства, въпреки че терапията е ефективна“.

Наред с киселинността, сензорът засича нивата на кислород. Тези измервания дават възможност на лекарите да преценят от колко облъчване се нуждаят пациентите. Когато едно злокачествено образувание има по-малко кислород, това означава, че трябва да се приложи по-голяма доза облъчване. Обратно, ако лекарят установи, че в тумора има повече кислород, то могат да се вземат мерки пациентът да не приема повече от необходимата радиация.

До момента устройството е тествано само върху гризачи за периоди от няколко седмици. Учените ще трябва да проведат още изпитания, за да се уверят, че е безопасно сензорът да се присажда на хора за дълги периоди от време.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.