Откриха оцелял от експлозията в китайския град Тянцзин

Спасители намериха един оцелял след серията от два мощни взрива в нощта срещу четвъртък в промишления пристанищен град Тянцзин в Китай, съобщи агенция Синхуа.

"Един оцелял е открит в петък в 07:05 часа се казва в съобщението на агенцията. По последни данни е известно за смъртта на 50 души и 701 ранени. 71 от тях са в критично състояние. Още 21 се водят безследно изчезнали.

Експлозията стана в промишлената зона на 15-милионния китайски пристанищен град Тянцзин. Сред жертвите са и много пожарникари.

Техногенната аварията е една от най-големите трагедии за страната през последните години, смятат експерти.

Складът бил използват от компании, които се занимават с доставката на токсични вещества. Властите "не изключват да е имало съхраняване на опасни вещества". Пекин се намира на 123 км от Тянцзин, но според властите "качеството на въздуха в Тянцзин е в нормата", а вятърът отнесе дима към морето.

Работата по ликвидирането на последиците от аварията продължава, няма информация за причините, но по информация на местна медия (порталът Сина) седмица преди аварията властите предписали на компаниите оператори на склада и пристанището да подобрят условията и изискванията за работа с токсичните материали и да засилят мерките за противопожарна охрана.

Тянцзин е сред големите пристанища на северен Китай. Той е един от четирите града, които са със статут на провинция, заедно с Пекин, Шанхай и Чонкин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят