Гърция посрещна утрото без прието споразумение

Цяла нощ не успя да стигне на гръцките депутати, за да приемат третата спасителна програма за страната, очаква се гласуването да се случи до 12:00 часа на обяд, информира РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

Дебатът беше забавен по процедурни въпроси. В 03.00 часа през нощта след цял ден дебати в комисиите, 300 депутати едва бяха започнали пленарната сесия, която трябва да доведе до гласуване. Сраженията са на процедурното поле и начело с педантичната председателка на парламента Зои Константинопулу от управляващата партия, но яростна противничка на плана. Тя желаеше да заеме цялото време, предвидено за текстовете, за да се разгледа законопроекта от 400 страници, преструвайки се, че не обръща внимание на срещата на финансовите министри от еврозоната (еврогрупата) насрочена за петък следобед в Брюксел.

Вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на един от депутатите, съобщи, че гласуването ще се проведе до 12 часа на обяд в петък.

Очаква се законопроектът да бъде одобрен, въпреки факта, че срещу него ще гласуват между 35 и 40 депутати от СИРИЗА. Споразумението ще подкрепят проевропейските опозиционните партии, пише изданието.

Във вторник след 22 часа преговори гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и международните кредитори обявиха, че са постигнали споразумение по третата програма. Документът трябва да бъде гласуван от гръцкия парламент в следващите няколко часа, а днес следобед се очаква среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят