Иван Портних: Доказахме, че Варна може да се развива с различна скорост

- Г-н Портних, каква е Варна през 2015 г., коя е ключовата дума?

- Думите са “промяна” и “развитие”! 2015-а може да бъде представена като година, в която Варна динамично се обновява. Още с встъпването ми в мандат през юли 2013 г. наложихме ударен темп на реализация на редица мащабни инфраструктурни проекти. Факт е, че се опитваме за много кратко време да направим това, което другите градове са правили за дълги години. Знаете, че успяхме да привлечем огромно финансиране и по линия на европейските проекти, и с оптимизиране на общинския бюджет. Разбира се, получаваме много сериозна помощ от държавния бюджет и от правителството на Бойко Борисов.

Започнахме с най-неотложното - възстановяване на уличната инфраструктура, която бе в тежко състояние. Само за 2 г. обновихме основните пътни артерии на Варна - 8 булеварда и много улици, сменяме не само асфалта, но и подземната инфраструктура. Променихме самата философия на пътната поддръжка - залагаме на цялостна рехабилитация вместо на кърпежи и пълнене на дупки. Така освободеният финансов ресурс ще бъде насочван за ремонт и на по-малките улици в кварталите. Стартирахме и подмяна на тротоарните настилки в много части на града, като общо трябва да обновим над 100 000 кв. м. На финала сме на първия етап от обновяването на центъра на Варна. Освен нова настилка, осветление, пейки, озеленяване, детски кът и зацветяване бяха изградени два сухи фонтана, а старият бе превърнат в многоцветна и музикална водна атракция, вдигаща струи до 41 метра височина. До края на годината трябва да приключи и вторият етап - с това т.нар. пешеходен ринг ще бъде готов и ще дава възможност за приятна разходка до много от забележителностите на града.

Развитие има по отношение на обществения транспорт - благодарение на успешна работа по европроекти по новите улици се движат нови 30 тролейбуса и 70 автобуса на общинската фирма “Градски транспорт”. Предстои изграждане на 16 км велоалеи, нови спирки, автоматизирана билетна система - все елементи от най-големия проект на Варна “Интегриран градски транспорт”.

- Варна реши и друг проблем - липсата на места в детските градини, който години наред създаваше социално напрежение. Как стана така, че за 2 г. се намериха места за всички деца?

- С активна инвестиционна програма и оптимизация - построихме нови сгради и пристройки на съществуващи детски заведения. Така варненци забравиха опашките и денонощните бдения за места, тъй като базата бе увеличена - за 2 г. бяха построени нови корпуси и филиали към ОДЗ “Детски свят”, ОДЗ “Иглика”, ОДЗ “Д-р Петър Берон”, ОДЗ “Чайка”, нова детска ясла “Мечо Пух” във “Владиславово”. След последния прием в детските градини и яслени групи, останаха общо над 300 свободни места. Това е ангажираност и отговорност спрямо младите семейства. Като говорим за най-малките варненци, не можем да пропуснем и друга амбициозна програма, по която работим в момента - изграждане на над 230 детски площадки в целия град. Варна вероятно ще бъде първия град в страната по отношение на мащабното обновяване на площадките за игри по всички евроизисквания за безопасност.

- Смятате ли, че тази година е най-трудна за европроектите, тъй като приключва програмният период?

- Наследихме доста занемарени проекти, с много забавяния и пропуснати срокове. Някои от тях ги извадихме направо от “задънена улица”. Бяха спрени и плащанията по ОП “Околна среда”, но продължихме да работим. След идването на новото правителство успяхме да ги спасим буквално в последната минута. Например успяхме да фазираме проекта за пречиствателната станция на Златни пясъци, на стойност 41 млн. лв. Реализацията на този проект е изключително важна за целия туристически бранш и за варненци, защото не само ще осигури чисти води за най-големия курорт в региона, но и канализация на много местности в района, които в момента са заплашени от свлачищни процеси. С много трудности изпълнихме почти проваленото дълбоководно заустване в морето на водите от старата пречиствателна станция в курорта, което спаси сезона! По отношение на екологията сме отличници - нека припомня, че реконструирахме градската пречиствателна станция на Варна, което се отрази на чистотата на морските води. Започнахме работа по изграждане на ново депо за отпадъци за 34 млн. лв., което дава дългосрочно решение на проблемите с боклука.

- Казвате, че сте наследили доста занемарени европроекти, каква е готовността на Варна за следващия програмен период?

- Варненци на практика се убедиха, че използването на еврофинансиране е основен лост за развитието на града. На хората им звучеше абстрактно, защото не бяха видели нищо реализирано. Това беше и една от причините въобще да се включа в политиката, защото виждах как Бургас напредва, използвайки възможностите на финансиране от Европа, а Варна буксува. Днес спокойно мога да кажа, че за двете години, през които управлявам, не само спасихме всеки лев еврофинансиране, но и привлякохме допълнителни средства от ЕС. Този ударен темп, който наложихме, доказва, че градът може да се развива с различна скорост. И още по-важното - имаме гаранции, че можем да поддържаме това темпо и през следващите години, защото подписахме договора с МРРБ по новата ОП “Региони в растеж” за градска среда на стойност 84 млн. лв. Към тях можем да ползваме допълнителен ресурс от още 36 млн. лв. по същата програма. И след края на ремонтите по основната пътна инфраструктура целият този ресурс ще бъде пренасочен към по-малките улици, междублоковите пространства, към местностите и селищните образувания, където с години са трупани проблеми. Така хората ще могат да видят промяна пред техния блок, пред техния вход, пред техния дом.

Но по-важното е, че междувременно изготвяме проекти за над 200 млн. лв. Работим и за мащабната реконструкция на Аспаруховия мост, и за магистралата за Златни пясъци, за които проекти имаме подкрепата на премиера Борисов. Надяваме се още през есента да започнем първите стъпки по цялостната рехабилитация на пътя.

- Включихте се, както се казва на спортен жаргон, на полувремето на мача - т.е. имахте половин кметски мандат. Ясно е, че ще се кандидатирате на предстоящите избори. Какво още има да се направи?

- Две години наистина е кратък срок за реализация на всички идеи, но ние продължаваме. Наложихме ударно темпо на промяна, но и успяхме да гарантираме развитие на Варна в следващите години, като осигурихме финансиране в обем, който дава основание за ударно обновяване на морската столица.

За някои има избори, за нас има работа! Предстоят още ремонти на булеварди, внедряване на новата билетна система, системата за контрол на трафика, обновяване на всички автобусни спирки по високоскоростното трасе и създаването на достъпна среда на останалите 170 спирки. Продължаваме с ремонта на Юнашкия салон, на обновяването на Морската градина. Паркът във “Владиславово” вече е с нови алеи, пейки, осветление, детски площадки, започваме подобен проект и във “Възраждане”. Амбицията ни е да приемем и паркоустройствения план на Аспаруховия парк, което ще даде възможност да използваме уникалните дадености на района - плаж и парк, и съм убеден, че когато облагородим тази зона, това ще даде нова перспектива за развитие на целия район. Работа има, а ние сме мотивирани да я свършим.

Варна е специален град, с много енергия и заряд. Неслучайно спечелихме престижната титла Европейска младежка столица 2017 - тук потенциалът е огромен, затова усилията за развитие си струват!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта