Пловдивски фермер отглежда най-скъпата ябълка в света – струва 100 000 евро

Доживотни присъди за български трафиканти в Унгария за камиона-ковчег, в който загинаха 71 мигранти

Спипаха измамник, харчил пари от сметката на болно дете в Плевенско

Изписват третия пострадал парашутист в учението на НАТО край Пловдив

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кмета на Костенец

Възрастен мъж се хвърли от висок етаж на болница в Пловдив

Румен Петков се срещна с посланика на Сирия

Брадли и Ирина са готови да се срещат с други хора

Затруднено движение в тунел „Топли дол“ на „Хемус“ заради проверка на осветителните тела

Пожарникари извадиха тричленно семейство от аварирал асансьор в Горна Оряховица Техническа неизправност изпепели кола в Свищов

Млад талант пробива на музикалната сцена Йордан Марков избрал българската консерватория пред московската

Белият дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

Децата на Майкъл Джексън носят праха му в огърлици

Менда Стоянова: Няма опасност пари със спорен произход да влизат в партиите

Красимир Вълчев: Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст Няма да има нито един ощетен заради спорният текст на матурата, увери министърът на образованието

Петимата полицаи отново се изправят пред съда за смъртта на Ангел Димитров – Чората

Петимата антимафиоти от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години от края на процеса за смъртта на Ангел Димитров – Чората, пише struma.com.

Върховния касационен съд възстанови делото след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на съдебния процес у нас и се разпореди делото да бъде прегледано отново. Пред нов състав на ВКС отново ще започне излагането на доводите на защитата и семейството на загиналия около това -има ли виновни за смъртта на Чората.. Емблематичното дело бе най-наблюдаваният процес у нас в продължение на години. През юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение.

Жалбата бе подадена на 5 декември 2011 г. от четирима роднини на Ангел Димитров. Това са двамата му родители, синът му Райчо, роден през 2000 г. и жената, с която живял на съпружески начала. Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата и близо 35 000 лева за разноски.

Ангел Димитров издъхна на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на злополучната полицейската операция „Респект“, по времето на от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Делото три пъти стига до ВКС. Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато най-накрая ВКС ги оправда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.