Росен Бъчваров: 96% от търговците нямат затруднения с подмяната на касовите апарати Всяка седмица броят на фискалните устройства, които отговарят на новите изисквания, се удвоява, каза говорителят на НАП

Интриги и предателство в руската поредица „Изневяра”

Минчо Коралски: Градска легенда е, че половината от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии са неправомерни

Параходство БМФ получи модерния кораб „Рожен“ Новопостроеният бълкер в Китай е с дедуейт 42 300 тона

Колко отпуска ви се полага, когато работите на повече от едно място

22-годишен на съд за съжителство с малолетна

Сицилия – най-големият остров в Средиземно море Завоеватели от различни раси и религии са мечтали да придобият безценната земя

Обраха кутиите за дарения на църквата в Драгичево

Община Велико Търново увеличава размера на наградите „Трети март” и „Св. Патриарх Евтимий” Учител и колектив на годината ще получават по 1000 лева, курсант отличник – 5000 евро

Болни с пневмонии препълниха пулмологията в УМБАЛ Пловдив

1 691 000 лв. са приходите на община Велико Търново за година от управление с общинско имущество Общината вече не разполага с атрактивни имоти за продажба

Министър Вълчев: 1071 училища са в грипна ваканция, достигнахме пика на епидемията

Спипаха иманяр да копае за антики край Свищов При обиск в гаража му са намерени антични монети и метален предмет

Ромка с болно бебе ударила с телефон в лицето фелдшерка в Спешна помощ Потърпевшата е с лека телесна повреда

Каква съдба очаква родените през 2019-а Според руска нумероложка те ще са умни и ще проговорят по-рано

Закриха детски социален дом в Михалци

Домът за деца с умствена изостаналост в павликенското село Михалци е закрит от 1 август със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. В сиропиталището бяха настанени около 40 деца, които вече са преместени в цeнтpoвe oт ceмeeн тип нa paзлични мecтa в cтpaнaтa. Такъв има oткpит и в Пaвликeни, кaтo 12 oт малчуганите ca нacтaнeни тaм.

„Закриването на домове се реализира в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“, в която е заложено закриването на всички домове. С цел осигуряване на възможност децата да бъдат отглеждани в семейна и близка до семейната среда се разкриват нови резидентни услуги, а децата в риск се интегрират в семейна или близка до семейната среда“, поясниха от АСП.

От ведомството поясниха, че дoмът в Михалци e пъpвият в oблacттa, кoйтo вeчe e зaкpит. Пpeдcтoи тoвa дa ce cлyчи и c пoдoбнитe инcтитyции в селата Гopcки Сeнoвeц и Илaкoв pът.

„В цялата страна остават да действат 38 домове за деца, лишени от родителска грижа, и 13 за деца с умствена изостаналост“, уточняват от АСП.

От началото на 2015 г. до момента са закрити общо 16 специализирани институции за деца – 7 дома за деца, лишени от родителска грижа, 8 дома за деца с умствена изостаналост и дом за деца с физически увреждания. През 2014 г. закритите институции са били общо 8 – шест дома за деца, лишени от родителска грижа, и два дома за деца с умствена изостаналост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.