Пожарникарят, който спаси шофьора от цистерната на "Хемус": Кабината се поклащаше, момчето беше в шок

62 служители на вътрешното министерство, от които 35-ма полицаи са взели участие в успешната спасителна операция по изваждането на водача на катастрофиралата на магистрала "Хемус" вчера цистерна.

Това заяви на брифинг ръководителят на спасителната операция по изваждането на водача от катастрофиралата цистерна комисар Тошко Бързилов, предаде репортер на БГНЕС.

Бързилов разясни, че операцията е била сложна и е трябвало да се проведе при строго спазване на мерките за безопасност, с цел да бъде спасен човешкият живот и да не пострадат други участници в операцията. "Около 17.45 часа вчера беше получен сигнал за това ПТП. Той беше подаден до областната пожарна. Операцията започна с изпращане на екипите, първият екип, който пристигна даде точна информация. Екипите докладваха и беше взето решение за провеждането на операцията", разказа Бързилов.

Около 19.45 часа започна спасителната операция, която е приключила за 20 минути. "Постоянно наш човек контактуваше с водача, за да е в адекватно състояние, единствено добрата психика и координацията с нашите хора го крепеше. След това започна обезопасяване и изтегляне на цистерна, и обезопасяване на пътното платно, което приключи около 02.00 часа през снощи", поясни той.

От своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, също посочи, че операцията е била тежка. "За спасяването на човешкия живот отне повече от 2 часа, а иначе операцията завърши в ранните часове на този ден. Отчитаме изключително добрата организация, създадена на място и усилията на момчетата ни, които спасиха един човешки живот, на границата на смъртта, повече от 2 часа висящ над пропастта. Всички участвали в операцията служители ще бъдат поощрени от МВР за действията им", добави Николов.

Той поясни, че в цистерната е имало 10% или 500-700 литра газ. Имало е и готовност за използване на хеликоптер. "Проблемите за това бяха ветровете и притесненията ни, че мощният въздушен поток, предизвикан от хеликоптера, може да доведе до падане на цистерната и фатален край на операцията", уточни директорът на пожарната.

Кирил Дикански, пожарникарят, който извади водача, разказа от първо лице случката. "Водачът висеше през долния прозорец на кабинета в пропастта, само чрез мускулите на рамената се задържаше за прозореца. Върху него бяха натрупани парчета от кабината, одеяла и други неща, разчистих малко, стигнах до него, вързах го през гърдите, но кабината се поклащаше от време на време, не беше много устойчива и внимавах да не правя резки движения. Човекът не беше наранен сериозно и не се налагаше поставянето му в носилка. С леко прикрепване, посочих му къде да стъпва", каза Дикански и добави, че шофьорът е бил контактен, отговарял на въпроси, но бил в шок и ръцете и краката му треперели.

БГНЕС припомня, че вчера цистерна катастрофира в района на Витиня, кабината й надвисна над огромната пропаст, а движението по АМ "Хемус" беше спряно около 17.45 часа. Спасителните действия на специализираните екипи за обезопасяване на цистерна, надвиснала на 80 метра височина на виадукта в района на Витиня приключиха успешно часове по-късно. Спасен бе и шофьорът на тежкото превозно средство, след като близо 3 часа той бе в безпомощно състояние в кабината на цистерната. Рано тази сутрин движението беше възстановено и в двете посоки на автомагистрала "Хемус".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини