Откриха живи и невредими четирима младежи, изгубили се в горски масив

Премиерът Борисов в Троянския манастир: Каквото обещахме, го изпълнихме (СНИМКИ)

29-годишният Салих Хатер от судански произход е нападателят от Лондон

Турски съд отново отказа да промени мярката за неотклонение на пастора от САЩ Андрю Брънсън

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

КФН: Застрахованите в „Олимпик“ могат да сключват нови полици по „Гражданска отговорност“

Близо 20 тона канабис заловиха за ден в Петричко

Спекпрокуратурата ще поиска постоянен арест за несебърския общинар Пейко Янков

Санданчанка подкара мощен мотор с 3,45 промила, арестуваха я

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 15 август 2018

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

Красимир Вълчев: С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите

Хванаха двойка 70-годишни българи да правят секс на централна улица в Солун

Броят на загиналите при срутването на моста в Генуа достигна 35

ВТ-Полицаи от Свищов разкриха две кражби за броени часове

Няма виновни по случая „Шивиков“

Проверка на Инспектората на Министерство на отбраната установила, че предоставянето на информация по случая с повдигнатото обвинение на бриг. генерал Димитър Шивиков от Служба „Военна полиция“ на Софийска военно-окръжна прокуратура е в съответствие със законовата и подзаконовата нормативна уредба.

Това се констатира в резултатите от проверката, които БГНЕС поиска от военното ведомство. Тя започна още през юни, след като стана ясно, че именно Военна полиция – структура на пряко подчинение на министъра на отбраната Николай Ненчев, е подала писмено уведомление за установени нарушения на ген. Шивиков. Малко преди старта на проверката темата бе коментирана и от премиера Бойко Борисов, който настоя по време на правителственото заседание военният министър Николай Ненчев да изясни случая. „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка“, заяви Борисов по време на заседание на кабинета. Той настоя и министър Ненчев да направи каквото може, за да се помогне на генерала. „Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да се месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва“, подчерта Борисов.

От проверката на Инспектората се оказва, че предоставянето на информация по случая е според закона. Въпросът за това кога министърът е разбрал за случилото се не става ясен от отговорът, който БГНЕС получи. Там се казва, че Инспекторатът констатира необходимост от „прецизиране на реда и условията за извършване на писмени доклади до министъра на отбраната от ръководителите на структурите на пряко негово подчинение“. Военна полиция е такава. „За целта ще бъдат актуализирани нормативни актове, които регламентират дейността на командирите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната при инциденти. Освен това ще бъдат прецизирани и административни документи, регламентиращи мисията, функциите и задачите на Служба „Военна полиция“, се казва още в отговорите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.