Хотелът на Първанов бил Дом на трудещите се селяни

Продажбата на единствения 5-звезден хотел в Кюстендил - комплекса "Стримон СПА клуб", на по-малкия син на президента Георги Първанов Ивайло (27 г.), и на Марияна Добрева, сестра на червения депутат Кирил Добрев, е топ темата в града вече месец.

След всяка публикация и коментар по "казуса" кюстендилци се надпреварват да вадят свои версии за сделката. "Тука са броени поне 5-6 милиона лева, а са изповядани мижави 414 хиляди лв. Къде са данъчните, ДАНС, комисиите по корупция, ако изобщо ги има и действат. Щом най-големите хора го правят в тая държава, за какъв закон и правила може да се говори. Да кажат откъде са им парите - до левче", подхвърлят по кафенетата. От вчера в града следят със затаен дъх какво ще покаже назначената от Националната агенция за приходите проверка на парите, с които е купен хотелът.

В самия комплекс отказват всякакви коментари и изобщо да се отваря дума за новите собственици. "Труд“ научи, че Ивайло Първанов и Марияна Добрева идвали няколко пъти, за да видят на живо луксозния обект, който са купили. И да успокоят над 80-членния персонал, че няма да се предприемат драстични реорганизации, няма да съкращават, но ще искат да се работи все по-професионално.

Децата на едни от емблематичните имена на БСП са придобили всички 7539 акции на "Стримон СПА" АД от предишния му собственик габровеца Иван Лесев. "Аз си имам една теория, по-скоро философия, че всичко се продава и купува, освен мечтите и децата. Е, изпитвам лека тъга, че се разделих с хотела, който изградихме преди 9 години за 7,5 милиона лева. Но ще продължа да ходя там - заради водата, минералната вода на Кюстендил е незаменима", призна Лесев. За сделката е платено кеш, с поемане на задължения за над 3 млн. лв., каза в едно от изявленията си Георги Първанов. Синът му Ивайло държи 49% от акциите, а останалите са на Марияна Добрева. Тя досега не е коментирала нищо и не посочва колко е платила и откъде е събрала парите.

Добрева лично щяла да се занимава с мениджмънта на комплекса, казват информирани. Опитахме се да открием новия управител на "Стримон СПА" Жулиета Давчева, но тя отказа да говори с мотива, че е по важни срещи.

По-възрастните кюстендилци знаят местното СПА като Дома на трудещите се селяни, изграден през 50-те години на миналия век. Архитектурно е решен в характерния за онова време "сталинов класицизъм" с препратки към древността. Комплекса изградил един от известните архитекти в първите години на соца Георги Овчаров.

През 2004 г. започва реконструиране на сградата, продължило близо две години. Вече с по-раздвижена и комуникативна архитектура. Тогава се коментираше, че обектът е купен с близо 7 млн. лева, налети от руски евреи, емигранти в САЩ. В Кюстендил ги довел историкът Валентин Александров и съпругата му Теодора Георгийска, бивша мис "Кюстендилска пролет". Семейството Александрови и съдружникът им от Габрово Лесев са първите съсобственици на "Стримон". Впоследствие се разделили.

Хора, работили в хотела по онова време, разказват: „Беше много тежко. Караха ни да вдигаме найлоните с неизсъхнала отдолу боя и да чистим. Да търкаме на ръка праха по тапетите. Бяха ни наели след интервю, а основното изискване беше добрият английски. Обещаваха баснословни заплати, а вземахме минималната". Дали от прекомерни амбиции да привлекат елитни посетители, или от снобизъм, но първите собственици претрупали фоайетата и сепаретата на комплекса с копия на картини от Ермитажа и репродукции на ренесансови художници, които още си стоят. Иначе стилът спокойно може да бъде наречен мутробарок.

Тези дни в "Стримон" доволно отмарят група руски евреи, емигранти в САЩ. От персонала подхвърлят, че гостите им нямат никакви претенции. И как иначе - за тях е евтино. Една нощувка с лятната промоция е от 90 до 125 лева. Двойната стая на промоция е 160 лева. През лятото комплексът ще работи, а от 4 октомври започва тотален ремонт. Междувременно цените в ресторанта са намалени чувствително.

Комплексът се шири върху 3899 кв. м, застроената площ е 797 кв. м. Общо помещенията са 73, стаите са 67, има ресторант, салон за красота, вътрешен басейн, фитнес зала, кабинети и огромен СПА център. "Непосилни за такива като мен са цените. Наскоро изпих едно кафе с кола и платих 7 лева", каза тираджия кюстендилец. Кафето в сепаретата и ресторанта струва 2,50 лева, най-евтината малка ракия се харчи по 3 лв.

Ваната на Клеопатра, заредена наполовината с прясно мляко, се ползва срещу 150 лева, но рядко има клиенти. Тук, преди да изчезнат, Братя Галеви си позволили рядък разкош - пили по 50 грама коняк "Луи ХIII", за който платили по 750 лева на човек.

Паркингът на хотела през уикенда е задръстен от луксозни автомобили и джипове, но не с кюстендилска регистрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл