Община Търново вложи 550 000 лв в проектиране на 13 обекта

Община Велико Търново е вложила 550 000 лв за изготвяне на инвестиционни проекти на 13 важни за града обекти, с които ще кандидадтства по Оперативна програма "Региони в растеж" в новия програмен период.

"Договорът за безвъзмездна помощ е сключен през 2013 г, но някои от договорите за проектиране са подписани през март тази година", съобщи дирeкторът на Дирекция "Общинско развитие" в кметството Мариела Цонева.

Тя допълни, че средствата са отпуснати по старата оперативна програма "Регионално развитие". Вече има избрани изпълнители, с които са сключени договорите за проектиране, а през септември предстои обществено обсъждане на готовите проекти.
Предвижда се подобряване на градската среда в квартал "Чолаковци" с ремонт на уличната мрежа, поставяне на пейки, масички, кошчета и осветление. Подготвя се рехабилитация на пешеходна пътека между два жилищни комплекса. Проекти са изготвени за обновяване на детска градина, училище и читалище "Съзнание-1936".
Останалите обекти се намират в старата градска част. В проектирането са включени Хуманитарната гимназия, Музей "Възраждане и учредително събрание", Археологическия музей, Народната библиотека "П. Р. Славейков". Ще бъдат рехабилитирани още панорамните площадки по ул. "Стефан Стамболов" и площад "Съединение", който обхваща пространството пред Конака. Там е предвидено монтиране на вградено художествено осветление, поставяне на информационни табели, пейки, парапет и кошчета за отпадъци.

Изготвен е и проект за ремонт на обществена тоалетна на Самоводската чаршия. Проектирано е и изграждане на паркинг на ул. "Крайбрежна" за 50 автомобила.
"До 30 септември трябва да подготвим и изпратим инвестиционната си програма по приоритетна ос 1 на ОП "Региони в растеж", която включва остойностен списък с проекти за 43 млн.лв. Всички 13 обекта ще са предмет на финансиране но тази ос", заяви Мариела Цонева.

Тя добави, че вече се подготвя работната група, която ще приоретизира обектите. Ще бъдат изготвени и резервни проекти за 21 млн.лв.
"Самото кандидатстване за финенсиране е до 31 май догодина. В този срок трябва да подадем проекти поне за половината от общата сума", каза още Мариела Цонева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини