Промяната на времето започва в понеделник, през уикенда - жеги

През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще остане предимно слънчево и горещо. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в западните и планинските райони, ще превали и ще прегърми. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°. Това съобщиха за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) за "Фокус".

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа характерният морски бриз. Максимални температури 30°-33°. Температура на морската вода 26°-27°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Ще духа слаб вятър от север, северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - около 25°, на 2000 метра - около 18°.

В неделя времето ще бъде предимно слънчево и горещо. В следобедните часове ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в западните и планинските райони ще превали и прегърми.

В понеделник ще започне промяна на времето. С усилване на вятъра от северозапад ще прониква хладен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и в понеделник в Западна и Централна България, а във вторник - в източните и планинските райони ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Температурите ще се понижат и във вторник максималните ще са между 28° и 33°.

Жълт код за високи температури е обявен за 23 области в страната за 15 август. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила жълтият код са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Максималните температури ще са между 35-38 градуса, във вътрешността на областите по Черноморието между 35-37 градуса, по крайбрежието на морето 30-33 градуса.

Жълтият код предупреждава хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето