Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Прокуратурата замълча по казуса „Джи Пи Груп“ Делото е отпреди един месец

Плащаме повече за храна и здраве Данъците и социалните осигуровки изяждат 12,3% от заплатата ни

„Токсичен“ е думата на 2018 година Най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали" заради Случая "Скрипал"

Протест срещу оправдаването по делото „Алабин“ Мотивите ще станат известни след около месец

Най-ниска безработица от 10 г. насам

Хилари Клинтън ще отговаря на още въпроси за скандала с имейлите

ЕК дава 294 млн. евро за жп линията Пловдив – Бургас Пътуваме с 40 минути по-малко по маршрута

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Траянови врата“

Чистят деретата в Камено

АБВ-Младежи настояха за сваляне на санкциите срещу Русия

Ицо Бирата разкри нитратите в Плиска

Легендарният шуменски бизнесмен Христо Христов се оказа гражданинът, който е поръчал да бъдат изследвани проби от водата в кладенеца до Голямата базилика в Плиска. В Шумен Христов, който има транспортна фирма, е по-известен и като Ицо Бирата, тъй като 16 години е бил директор на бирената фабрика „Шуменско пиво“.

Христов и днес бе категоричен пред „Труд“, че „в този резултат няма нищо притеснително и опасно, като се има предвид за какво трябва да се ползва водата“. „Не за пиене, а за мокрене на лице, на ръце“, добавя той.

При тези двойно завишени показатели на нитрати в т.нар. свещена вода, опасното за здравето количество е около 3 литра за човек, който тежи 70 кг, а за децата е литър. Развива се състояние, известно като метхемоглобинемия – посиняване на кожата и лигавиците (цианоза). При по-големи дози се появяват още гадене, задух, диария. Едновременно с това се усеща слабост, замайване, припадъци, болка в тила и сърцебиене.

На въпрос защо е поръчал изследването, Христов обяснява: „Заради спокойствието на археолозите, на работниците, на хората, които идват на място с вяра и заради всички нас, които имаме отношение към тази археологически находка“.

„Не бива да се вторачваме във водата, а в голямата идея за възстановяване на този комплекс от църковно-културни сгради в Плиска“, казва Христов. Той не е сред радетелите Голямата базилика да бъде завършена до покрив. Затова смята, че тепърва е нужна културна дискусия по темата.

Поздравява премиера Бойко Борисов за бързата реакция по отношение на една непремерена и ненавременна инициатива с водата. Христов е против пенсионирането на Божидар Димитров, защото въпреки емоционалният си характер и начин на изразяване, той е движеща сила на проекта „Плиска“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.