Ицо Бирата разкри нитратите в Плиска

Легендарният шуменски бизнесмен Христо Христов се оказа гражданинът, който е поръчал да бъдат изследвани проби от водата в кладенеца до Голямата базилика в Плиска. В Шумен Христов, който има транспортна фирма, е по-известен и като Ицо Бирата, тъй като 16 години е бил директор на бирената фабрика "Шуменско пиво".

Христов и днес бе категоричен пред "Труд", че "в този резултат няма нищо притеснително и опасно, като се има предвид за какво трябва да се ползва водата". "Не за пиене, а за мокрене на лице, на ръце", добавя той.

При тези двойно завишени показатели на нитрати в т.нар. свещена вода, опасното за здравето количество е около 3 литра за човек, който тежи 70 кг, а за децата е литър. Развива се състояние, известно като метхемоглобинемия - посиняване на кожата и лигавиците (цианоза). При по-големи дози се появяват още гадене, задух, диария. Едновременно с това се усеща слабост, замайване, припадъци, болка в тила и сърцебиене.

На въпрос защо е поръчал изследването, Христов обяснява: "Заради спокойствието на археолозите, на работниците, на хората, които идват на място с вяра и заради всички нас, които имаме отношение към тази археологически находка".

"Не бива да се вторачваме във водата, а в голямата идея за възстановяване на този комплекс от църковно-културни сгради в Плиска", казва Христов. Той не е сред радетелите Голямата базилика да бъде завършена до покрив. Затова смята, че тепърва е нужна културна дискусия по темата.

Поздравява премиера Бойко Борисов за бързата реакция по отношение на една непремерена и ненавременна инициатива с водата. Христов е против пенсионирането на Божидар Димитров, защото въпреки емоционалният си характер и начин на изразяване, той е движеща сила на проекта "Плиска".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини