Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Зелената империя – тъмната страна на WWF От 20 години швейцарската офшорка е оплетена с политико-икономически лобита в страната ни

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

Истините и заблудите за хипнозата

Часовникът се мести наляво-надясно пред очите ви. Клепачите ви натежават. Диванът, на който сте се настанили, е толкова удобен. Доспива ви се. Гласът, който чувате, ви приканва да се отпуснете. Защо да не го направите? Може само докато сте в състояние на транс, да си признаете всичко, да оставите някой друг да поеме пълен контрол над тялото ви и да се възпозлва от това, че изцяло сте се оставили в ръцете му.

Хипнозата се практикува още от древността, но получава по-широко разпространие през последните десетилетия. До нея прибягват във филми и шоу програми и често зрителите си правят заключения за ефектите й на базата на материали, които са създадени с основна цел да забавляват. Дали обаче наистина човек под хипноза може да започне да кукурига като петел, може да си признае, че е изневерил на жена си или е обрал банка? А ще си спомня ли за случилото се, или хипнотизаторът предвидливо може да изтрие спомените му?

Хипнозата е процес. Според класическото определение тя е променено състояние на съзнанието, при което по-лесно се преодолява съпротивата на логическия ум, а подсъзнанието става по-податливо на внушения.

Терминът “хипноза” идва от гръцката дума hypnos, която означава “сън”. Според дефиницията на Американска психологична асоциация от 2005 г. по време на хипноза едно лице (субект), се води от друго (хипнотизатор), за да отговори на предложения за промени на субективното преживяване, промяна на възприятието, усещането, емоцията, мисълта или поведението.

До хипноза се е прибягвало и в дълбока древност. В медицината официално се използва от 1768 г. за лечение на редица състояния, обезболяване при операции (анестезия) и връщане на спомени. Призната е с лечебната си стойност от Британската медицинска асоциация през 1891 г.

Ето някои истини и митове около нея:

1. Само хората със слаба психика могат да бъдат хипнотизирани. Всъщност по-вярно е обратното. За хипнозата е необходим самоконтрол. Разбира се, някои хора са по-податливи на хипноза от други. Според изследванията около 30% от хората не се поддават на хипноза или при тях се получава, но с повече усилия.

2. Лицата под хипноза са безпомощни. Много трудно е да накарате човек под хипноза да направи неща, които по принцип не би направил, защото той все още се съобразява с морала и ценностите си. Под хипноза обаче човек става по-податлив на внушения и е възможно да се преодолеят задръжките му. Сценичната хипноза използва точно това. От публиката се избира кандидат, който би направил някоя глупост, за да привлече вниманието, и е по-податлив на внушение. Така накрая не е толкова трудно този човек да бъде накаран да ходи като патица или да блее. Би го направил и без хипнозата, ако знаеше, че това ще му осигури вниманието на околните.

3. Хипнозата е сън. Да, може и да изглежда така, но мозъчните вълни по време на сън и на хипноза са много различни. По време на хипноза човек е буден и може да реагира.

4. Един сеанс е достатъчен. Колкото и да е примамлива мисълта, че всички проблеми могат да се решат от първия път, едва ли има случай на пациент, на когото да е бил нужен само един сеанс. Често са необходими между 6 и 20 сеанса и хипнозата се използва като допълнителен метод, а не като основен.

5. Човек може да се хипнотизира сам. Дори да ви се струва невероятно, всъщност е вярно. Не ви трябва специалист, а само нужните знания. При самохипнозата повлиявате на подсъзнанието си, като по този начин променяте поведението си така, както съзнателно ще ви бъде трудно или невъзможно.

6. Хипнотизаторите са особняци. Може да е забавно да си представяте някой леко смахнат тип, който с лекота хипнотизира другите и дори да гледате такива образи във филмите и сериалите, но хората, които прилагат хипноза, не се нуждаят от въртящи се очи и черна магия.

7. Помага за връщането на забравени спомени. В онзи филм, който гледахте, и хипнотизаторът помогната на жертвата да си спомни кой се опита да я убие, нещата може да се наредиха перфектно, но това е само на кино. В действителност хипнозата не връща спомените. Подложен на нея човек дори може да си спомни нещо погрешно, защото лесно може да му бъде внушена друга версия за случилото се.

8. Под хипноза не може да лъжете. Можете и още как. Хипнозата не е серум на истината, така че не е проблем да говорите небивалици. Да излъжете под хипноза не е по-трудно, отколкото когато не се намирате под нейното влияние.

9. Никога не сте били хипнотизирани. Само защото не сте се разполагали на нечий диван и някой не ви е обяснявал да се отпуснете не означава, че не сте били хипнотизирани. Случвало ли ви се е да имате усещането, че вършите нещо механично, например карате кола, а съзнанието ви е някъде далеч? Ако медитирате, значи успявате сами да влезете в това състояние. Медитацията се смята за форма на самохипноза.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.