Прах от Буда пристигна в София

След вълната от открития на мощи на православни светци, вампири и “лековити” кладенци в България вече има друго място за религиозен туризъм, но този път на будистите. Вчера бе открита първата у нас будистка ступа до село Плана, в която има частица от кремирания Буда. Тя е от четвъртия Буда Шакямуни, в чиято епоха живеем според източното учение. За ритуала по откриване и освещаване на монумента в България дойдоха Лама Оле Нидал и високопоставеният Шераб Гялцен Ринпоче от линията Карма Кагю. Помагаха и по-млади свещеници от Непал.

Церемонията продължи почти 3 часа и завърши с ръсене на публиката с вода и цветя. Култовото съоръжение е построено от българския клон на “Диамантен път на будизма” - официално регистрирано вероизповедание у нас. То е от вида “Ступа на просветлението”, един от 8-те вида паметници в тибетската традиция, който се смята за най-важният и е най-разпространен. Според ученията ступата представлява самия просветлен ум на Буда. Смята се, че участието в изграждане на ступа, обикалянето и медитирането около нея, дори и самото фокусиране на ума върху нея носи благословия и е част от будистката практика.

Шераб Гялцен Ринпоче е за втори път в България. “Харесвам много страната и района на Плана. Много хубаво място и много подходящо за ретрийт център за будистите. Целта му, както и другите центрове по света, ръководени от Лама Оле, е да донесат мир и хармония за България”, каза Шераб Гялцен Ринпоче. Неговият сан е еквивалент на архиепископ.

Идеята ни за строителството на ступата е от 8 години, разказа Николай Нешев. Инициаторите минали през всичките административни процедури, а строителството започнало през април. Освен частицата от Буда в паметника са вградени и много изображения на бога и свитъци с мантри. Той е построен с дарения, тъй като е част от международния проект “Диамантен път” на Карма Кагю, по който са вдигнати 650 ступи по света.

За церемонията бяха дошли стотици хора от България и Европа. Само в лагера на доброволците, помагащи за организацията, имаше около 100 палатки. Имаме гости от всички европейски държави, дори от Латинска Америка, Непал, Тайван, каза Нешев. Най-големите групи от чуждени бяха от Чехия и Унгария

Местните баби също бяха гости на церемонията и се наредиха да бъдат поръсени с вода и цветя. Николай Нешев е доволен, че се разбират с тях, а те се радват, че селото им няма да се затрие.

Според Николай Нешев целта на учението е да учи хората как да бъдат щастливи.

Лама Оле скача с парашут и кара мотор

Лама Оле Нидал е избран от 16-я Кармапа Джигме Ринпоче за основането на центрове на будистката линия Карма Кагю на Запад. Оле Нидал е роден на 19 март 1941 г. в Дания. След сватбата си с Хана двамата заминават на сватбено пътешествие в Непал. Те стават първите западни ученици на Гялва Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже. От 1973 година Оле Нидал пътува и изнася лекции и основава първия медитационен център в Копенхаген. Центровете, основани от него, са названи Центрове на Диамантения Път на линията Карма Кагю. Досега те са основали 650 такива места в Европа, Азия, Америка, Австралия и ЮАР. През 1994 година е създаден този в България.

Въпреки че е над 70-годишен, лама Оле Нидал обича екстремните спортове. Той е почитател на парашутните скокове и е направил над 100. Пробвал е и параглайдинг (парапланеризъм) в Колумбия. “На 88-ия ми скок се учех как да седя и падам свободно и докато медитирах, не погледнах алтиметъра, забравих да отворя парашута, направих го късно, на около 80 метра, паднах върху твърда повърхност и не бях в много добра форма след това”, разказва той в свое интервю. Освен това практикува скално катерене, но винаги осигурен с въже, и скача с бънджи. Кара и мотоциклет, и то не какъв да е BMW, 12000 Ендуро. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини