2 часа на мускули над пропаст висял шофьорът на цистерната

Два часа на мускули над 128-метрова пропаст е издържал 28-годишният Станимир Стоянов, чийто камион цистерна се преобърна на автомагистрала “Хемус” в четвъртък следобед. Катастрофата стана на моста точно преди най-високия виадукт на магистрала „Хемус“ над язовир „Бебреш“, който се ремонтира. Цистерната се движела в посока Варна, когато изведнъж рязко завила наляво, помела мантинелата между двете платна, пресякла насрещното движение и се забила в крайната мантинела, като кабинката на шофьора увиснала над пропастта. Като по чудо не е имало други ударени коли.

Сигналът е получен към 17,40 ч на тел. 112. Предполага се, че причината е спукване на предна лява гума. От виковете за помощ от кабината на цистерната се разбрало, че шофьорът е жив.

Операцията по спасяването на Станимир започнала в 19,45 ч и приключила за около 20 минути. Главни действащи лица били столичните старши спасители Кирил Дикански и Йордан Михайлов, както и младши инспектор Борислав Беров от Ботевград.

“Мъжът висеше на мускули през долния прозорец на камиона. Върху него се бяха изсипали матраци и одеяла от кабината. Изглеждаше зле. През цялото време му говорехме. За всякакви неща. После влязох при него. Стараех се да не правя резки движения, но кабината леко се поклащаше. Имаше опасност да се откъсне и да полети към пропастта - три от четирите болта, които я държаха към камиона, бяха счупени. С придържане и посочване къде да стъпи, шофьорът излезе невредим”, разказа Дикански.

Първите думи на спасения мъж били: “Жив съм! Жив съм!” Той е настанен в Окръжна болница в София. Оттам съобщиха, че Станимир няма сериозни наранявания, но е в шок от случилото се.

При спасителната операция за първи път е използвана механична стълба с кош, откъдето е влязъл спасителят. Въпреки че цистерната е била пълна с газ само на 10%, заради опасността от последващ взрив движението по магистралата беше блокирано до 2 часа през нощта, когато пътят бе разчистен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право