150 роми линчуват шофьор, убил 11-годишно дете (обзор)

Шофьор, прегазил 11-годишно момиченце, бе пребит от 150 роми насред Ловеч. При избухналите безредици бяха обърнати и изпотрошени два автомобила. Пострада и униформен полицай, щети има и по патрулката му.

Размириците започнали около 22,30 ч в четвъртък пред хотел “Ловеч”, в който роми от Троян празнували сватба и кръщене. Малката Габриела Аньова, сестра на булката, и още едно дете били излезли да си играят до парапета на река Осъм от другата страна на улицата. На връщане двете деца пресекли платното, но Габриела била пометена от преминаващо “Алфа Ромео”, шофирано от 20-годишния Благовест Нанков. Преди него карал с друга кола и приятел, но няма данни двамата да са се състезавали, казаха от полицията.

"Двамата шофьори първо са побегнали, после се върнали. В това време нашите хора до един бяха на улицата, - разказа пред “Труд” ромският старейшина Борис Томов. - Пристигна и полицейски патрул по наш сигнал. Настана вълнение, обърнаха колите им на покрив. Щяха да убият шофьора, но наши момчета го спасиха, като го натъпкаха в полицейския автомобил", поясни Томов.

Според очевидци обаче Благовест Нанков е бил сериозно пребит, та се наложило полицаите да го карат не в ареста, а в болницата. Пострадал от юмруците на ромите и катаджия с патрулка, озовал се първи на мястото на трагедията, но той стрелял във въздуха за сплашване. Заплахи е имало и към екипа на “Спешна помощ”, пристигнал за Габриела.

Благовест Нанков е завършил математическата гимназия в Ловеч, казаха негови близки. Майка му Мая Нанкова в момента е в Сливенския затвор с присъда за сводничество.

Шофьорът Филип от Лесидрен: Ален ме засече!

28-годишният Филип Михайлов, който уби две деца край Лесидрен, остава за постоянно в ареста. Това реши вчера Ловешкият окръжен съд. Отхвърлени бяха исканията на адвоката му Владимир Маринов мярката да бъде "домашен арест". Магистратите решиха, че не бива да се повтаря случаят с Хюриет Сюлейманов, който през май м.г. уби трима студенти край Луковит, бе пуснат от ареста и избяга в чужбина. В момента се издирва от Европол и Интерпол

“Не съм искал да сгазя децата. Ален Асенов на няколко пъти ме засече с неговото БМВ и свих настрани вдясно, за да избегна сблъсъкът с БМВ-то и ударих спирачки, но колата поднесе”, обясни Филип Михайлов пред съда. От думите му не стана ясно дали с Ален са участвали в гонка. Мъжът е обвинен за причиняване на смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът й Марино Цветанов и може да получи от 3 до 10 г. затвор.

Вчера в Лесидрен бе обявен ден на траур и опечалени близки, съученици и приятели пристигнаха в селото за погребението на Марино Цветанов.

Пловдивският окръжен съд пусна под “домашен арест” 24-годишният Милан Димеков, който в сряда вечерта прегази 63-годишен мъж на пешеходна пътека в града. Според адвоката му, младият водач е бил пребит от очевидци на катастрофата, които не му позволили да се обади на тел. 112, за да повика линейка за пострадалия.

КАТ настоява: Гонките да станат престъпление

Гонките да бъдат криминализирани, а организаторите им да отговарят по Наказателния кодекс. Това предлагат катаджиите, за да могат да се справят с вълната от автоидиоти, които се надбягват по пътища, магистрали и дори по улиците на градове и села.

“Необходима е такава промяна, защото сега понятия като “гонка”, “нерегламентирано състезание” и прочие не съществуват нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наказателния кодекс”, обясни шефът на КАТ комисар Бойко Рановски. Той добави, че организаторите и участниците в гонки, при които има залагания, могат да бъдат подведени под отговорност за незаконен хазарт.
Идеята за криминализиране на гонките подкрепи и депутатът Гроздан Караджов, който е шеф на транспортната комисия в парламента. А колегата му Иван Вълков пред БНР определи октомври или ноември като срок за промяна на Закона за движение по пътищата.

“Призовавам всички, които стават очевидци на подобни “ралита”, да подават сигнали и след това да се явяват като свидетели, тъй като не във всички случаи пътните полицаи могат да установят нарушителя по време на самото нарушение”, каза още шефът на КАТ. Рановски даде пример с Лесидрен, където досега нямало регистриран нито един сигнал до полицията за незаконни гонки. От думите му стана ясно, че не е заведен и сигнала на кмета Борис Нешев отпреди 3 месеца, за който разказа селският първенец и по който ченгетата са писали предупредителни протоколи. “Предстои да се изясни защо не е заведен, кой и по каква причина не го е завел”, поясни шефът на КАТ. И допълни, че ако има свидетели на гонки или “драфт”, полицаите могат да образуват производства по Указа за борба с дребно хулиганство и съдът да налага глоби и принудително задържане на нарушителите.

“От началото на юли сме получили 70 сигнала от граждани на тел. 112, като само 15 са били за истински гонки”, каза началникът на КАТ-София Тенчо Тенев. Постоянни нощни дежурства имало на 5-те места в София, на които най-често се събирали “бързите и яростните”. “Правят се пълни проверки на автомобилите и моторите, както и на водачите им. От началото на годината сме спрели от движение 30 возила, които не отговарят на нормите за шум и нито един от тях не е обжалвал”, каза още комисар Тенев.

Бойко Борисов: Къде са родителите на автоапашите?

Трябва да се спазват законите. Кой закон позволява да караш с превишена скорост, да участваш в гонки, да нарушаваш обществения ред, да вдигаш шум? Тези, които карат вечерно време по пътищата и полицията ги преследва, за да предотврати организираните гонки, те също имат родители. Те приготвят колите си и родителите им виждат това. Кой родител позволява детето му да отиде там. Те знаят ли къде са им децата. И държавата ли е длъжна да му пази детето непрекъснато. Ако приложим репресия, полицията да е по-твърда с тези хора, ще видите по сутрешните блокове: "Децата отишли да се повозят, а някой ги тормозел". Значи ли, че на всеки участък трябва да поставяме патрул денонощно, защото родителите не искат да знаят къде са им децата.

Адвокат Марин Марковски: Да се променят законите, но и с действащите може да се наказват нарушители

Необходима е законова промяна, но и сега действащото законодателство предвижда санкции за автогонките. Този извод направи пред „Труд“ вчера адвокат Марин Марковски.

„В момента няма наказателно-правна норма, която да предвижда, че безразсъдните състезания са престъпление. Но това, което може да се направи сега, е, да се състави акт за превишена скорост по ЗДвП“, обясни Марковски. Санкцията е административна. Глоба предвижда и Указът за борба с дребното хулиганство, по който организаторите и участниците в гонки, могат да бъдат преследвани.
Заради силното свистене на гуми, отговорност може да им се търси и по общинската наредба за шума.

„Друго, което може да се направи е, след като полицията установи кои са „състезателите“ да ги призове да подпишат предупредителен протокол, че няма да карат с такива скорости“, добави Марковски.

Възможност за търсене на отговорност предвижда и чл. 327 от Наказателния кодекс, когато при автогонките се правят нелегални залози. Текстът предвижда до 6 г. затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв. за организаторите на залозите и до 1 г. затвор или пробация – за участниците. Предвидено е също освобождаване от отговорност на участник, който съобщи за организирането на нелегалния хазарт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право