Одобриха третия спасителен план за Гърция (ОБЗОР)

След заседание, продължило повече от шест часа, 19-те финансови министри на държавите от еврозоната одобриха споразумението за предоставяне на Атина на трети спасителен пакет от финансова помощ на стойност 85 млрд. евро, отпускани за период от три години чрез Европейския механизъм стабилност. По този начин Брюксел се надява да избави балканската държава от банкрут и излизането й от валутния съюз, съобщи Фокус.

В замяна международните кредитори ще изискат от Атина да проведе редица икономически реформи, като още тази есен ще бъде направена проверка на това как Гърция изпълнява поетите задължения за реформи в ключови сфери. Ако бъде установено, че обещаните промени не са задвижени, програмата за помощ ще бъде незабавно прекратена.

ЕК приветства постигнатото споразумение на Еврогрупата за стартирането на тригодишен план, който да помогне на гръцката икономика да се стабилизира. „Радвам се да съобщя, че днес всички страни изпълниха своите задължения“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Новините от Брюксел бяха приети добре и от изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард, която заяви, че програмата за реформи, приета от Гърция, ще възстанови бюджетната и финансова стабилност на балканската държава и ще направи възможно връщането й към растеж. Международната организация засега няма да участва в третия спасителен план, но решение около възможността за включването й ще бъде взето през октомври, информира европейски източник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят