Китаец изкопира цял банков клон, един месец събирал вложения

Китаец е задържан от полицията в източната провинция Шандун заради незаконно събиране на пари. Мъжът, чието пълно име не се съобщава, създал за целта цял фалшив банков клон, който работил близо един месец в местно село.

Измамата му била разкрита в края на юли, когато жена се оплакала, че не може да изтегли депозит от друг клон. Когато представители на истинската China Construction Bank отишли на място, установили, че там се издига малък клон с всички атрибути – надписа на банката, две гишета, машини за броене на банкноти, четци за банкови карти, амери и система за охрана и млади служителки.

Оказало се, че Цзян решил да направи схемата, след като местните банки не му дали кредит за започване на бизнес.

За целта той наел две приземни стаи в сграда в селото, обновил ги за 4000 юана (около 625 долара) като банков клон, облякъл 15-годишната си дъщеря и нейни съученички като служители и отворил врати в началото на юли.

Фалшивият банков клон събирал само депозити, а опитващите да теглят пари получавали отговор, че в момента има известни технически затруднения, че мрежата им още не е довършена или че не са приключили процедурите при властите.

Когато клиентка на China Construction Bank опитала да изтегли от друг клон 40 000 юана, се разбрало, че е депозирала пари в нещо, което не принадлежи изобщо на мрежата на тази банка.

От килията си Цзян казва за местна телевизия, че искал да отвори банков клон, но не му разрешили и той решил въпреки това да действа, защото "не му мислих много". Той допълва, че е върнал на хората депозитите, но пресата твърди, че само един човек си е получил обратно парите.

По този повод "Файненшъл таймс" припомня, че това не е първият подобен случай в Китай. Миналата година селска кооперация се самообявила за банка и привлякла 32 милиона долара депозити с обещания за лихви, стигащи до 2% на седмица. Схемата се издънила, когато през януари бизнесмен си потърсил парите и не му позволили да ги изтегли.

Изданието допълва, че сред дръзките измами в страната са офицери от армията, обикалящи из Китай за събиране на рушвети, търговец на безалкохолни напитки, фалшифицирал смъртта си, за да получи помощ, изплащана от общината в такива случаи, или търговец на ориз, твърдящ, че е купил американска банка, каквато никога не е съществувала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят