Еврогрупата одобри третия пакет за Гърция

Еврогрупата одобри плана за финансова помощ за Гърция, която ще изплаща новия кредит 32,5 години.

"Третата програма за помощ за Гърция на Европейския механизъм за стабилност е със срок 3 години и на обща стойност 86 млрд. евро, като 25 млрд. от тях ще бъдат "банков буфер", съобщи след приключването на заседанието шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който отбеляза, че Атина ще изплаща новия кредит 32,5 години.

"Първият транш по програмата ще бъде в размер на 26 млрд. евро, които Гърция ще получи на два подтранша. Първият е в размер на 10 млрд. евро, които ще отидат за рекапитализация на банките. Вторият транш от 16 млрд. ще бъде отпуснат поетапно, като първите 13 млрд. от него Атина ще получи до 20 август", каза Дейселблум.

Още преди заседанието на Еврогрупата източник от гръцкото финансово министерство отбеляза, че от първите 13 млрд. евро, които Атина ще получи, 12,5 млрд. ще отидат за обслужване на дълга, а 0,5 млрд. - за изплащане на пресрочените дългове. Към днешна дата външният дълг на Гърция е на стойност 312 млрд. евро, което е над 180% от БВП на страната.

За текущата година в третия пакет е фиксиран първичен бюджетен дефицит, а не профицит. "Причината за това е неопределеността в последните 6 месеца, която имаше силно негативно въздействие върху икономиката на Гърция", отбеляза еврокомисар Валдис Домбровскис. "Но важното е, че затваряме тази страница, че доверието се възстановява и че Гърция постепенно ще се върне на пътя на икономическия ръст".

"За настоящата година очакваме съкращаване на БВП на страната с 2,3%, рецесия от 2,3%, срещу 2,5% ръст. Тези параметри сме заложили в третата програма за помощ, която е всестранна и солидна, чиято цел е именно отслабване на неопределеността в обозрима перспектива за Гърция", каза още Домбровскис, който е вицепрезидент на Еврокомисията въпросите на еврото и социалния диалог.

Домбровскис отбеляза и че окончателното одобрение на третата програма за Гърция от страна на Европейския механизъм за стабилност ще стане до 19 август. Посочената крайна дата не е случайна, тъй като на 20 август Атина има плащане към Европейската централна банка. Третата програма трябва да бъде одобрена поотделно и от парламентите на всяка страна-членка на Еврозоната.

На пресконференцията след одобрението на третия пакет за Гърция Йерун Дейселблум отбеляза, че МВФ ще реши през октомври дали да участва в програмата. Малко по-късно Еврогрупата разпространи изявление, в което се казва, че предстои програмата за помощ да бъде уточнена допълнително по искане на Международния валутен фонд.

"Еврогрупата подчертава, че условията по отпускането на финансовата помощ за Гърция, за която бе постигнато съгласие, се нуждаят от по-нататъшно уточнение по искане на МВФ, особено що се касае до пенсионната реформа, изработването на стратегия във финансовия сектор и действията на гръцките власти", се казва в изявлението.

Още по-късно германският финансов министър Волфганг Шойбле назова условията за участие на МВФ в третата програма за Гърция.

"Директорът на МВФ Кристин Лагард участваше в заседанието на Еврогрупата посредством конферентна телефонна връзка. Тя заяви, че ако пенсионната реформа в Гърция стартира и ако през октомври ние достигнем до единно решение на основание на данните за икономическия ръст и платежоспособност на страната, то тя ще предложи на МВФ съответстващото финансово участие", каза на пресконференция Шойбле.

"Изцяло приветстваме намеренията, заявени от г-жа Лагард. Стратегията на МВФ е ясна. Така е във всички програми от 2010 г. насам - Фондът взема решение съгласно своите правила и своите органи. Всички държави от Еврозоната разчитат на това, че МВФ ще вземе участие в третата програма за финансова помощ на Гърция", заяви още Шойбле.

Самата Лагард приветства одобряването на третия пакет за Атина, но за пореден път призова дългът на страната да бъде реструктуриран, т.е. частично отписан, тъй като за Гърция ще е непосилно да го изплаща.

"Одобряваме приемането на третата програма за помощ за Гърция в замяна на реформи. Програмата за реформи, приета от гръцките власти, ще възстанови бюджетната и финансовата стабилност на страната и ще й позволи да се върне на пътя на икономическия ръст. Продължаваме обаче да сме на мнение, че гръцкият дълг се нуждае от съществена реструктуризация".

"По този въпрос продължаваме да имаме разногласия с европартньорите ни, които изключват подобна възможност. Докато по наше мнение Гърция не би могла да възстанови стабилността на дълга само със собствени действия. За да стане това, е необходима съществена реструктуризация на дълга", заяви от Вашингтон Лагард.

За отписване на гръцкия дълг или поне на част от него Лагард призова още в края на юли. "Изплащането на дълга е практически непосилно за Гърция. Нашите специалисти в МВФ изчислиха, че с изплащането на лихвите по него дългът може да стигне 200% от брутния вътрешен продукт на страната".

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум обаче заяви, че отписването на гръцкия дълг е изключено. "Номиналното съкращаване на дълга на Гърция е изключено. Устойчивост на дълга може да бъде постигната и без подобни съкращения", каза Дейселблум на пресконференцията в Брюксел, последвала одобрението на третия пакет.

Дейселблум увери, че средствата в гръцките банки няма да пострадат вледствие рекапитализацията им, която ще бъде осъществена през есента след стрес-тестове. Шефът на Еврогрупата обяви и че Специалният фонд, който ще работи върху приватизацията на гръцките държавни активи, ще се появи до края на 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят