Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Нобеловият лауреат Пол Кругман: Китай от 2015 г. не е Китай от 2010 г.

Ако съществува някоя друга централна политическа тема в президентската кампания на Доналд Тръмп, освен имиграцията, то това са атаките срещу Китай.

Обединяващият принцип тук е ксенофобията, макар че при всички положения днешните действия на Поднебесната в най-скоро време ще се превърнат в американски политически въпрос. Очаквам много скоро, че и някои либерали също ще започнат да се оплакват от манипулациите на китайците с валутата.

Но всичко това беше доста отдавна – преди всичко през 2010 г. Но ситуацията коренно се промени.

Преди всичко в Китай след 2011 г. се случи значително реално повишение на стойността на юана, което от части беше предизвикано от по-високата инфлация, а от части бе обусловено от това, че в резултат на обвързването на курса към долара китайската валута го следваше по петите, когато той растеше /предполагаше се, че той ще спадне в резултат на количествените смекчения, но това в случая не е важно/.

Вярно е също, че реалният обменен курс на китайската валута имаше тенденция към повишение в течение на достатъчно дълъг период и до последно време това не водеше до намаляване на конкурентоспособността – основно в резултат на ефекта на Баласа-Самюелсън и други ефекти, свързани с растежа на производителността. Но заради забавянето на китайската икономика и ускоряването на темповете на растеж на котировките на валутите – в условията на растяща конкуренция с останалите развиващи се икономики – за последните 5 години е настъпило съществено понижаване на конкурентоспособността. Затова е напълно логично да се смята, че Китай беше деструктивно подценен през 2010 г. и надценен днес.

В същото време вътрешната икономика на Китай явно отслабва, което създава предпоставки за по-свободна монетарна политика. Това съвършено не прилича на ситуацията от 2010 г., когато Поднебесната се стараеше да сдържа своята прегряваща икономика.

Навярно трябва да се отбележи, че и Америка се намира в друго положение. Все още смятам, че повишаването на лихвите от ФЕД би било голяма грешка, но дори този факт, че ние сме достатъчно близки към продължаването на обсъждането на този въпрос, означава, че ние не сме попаднали толкова дълбоко в ликвидния капан и по тази причина продължаваме да бъдем толкова уязвими от манипулирането на чуждестранните валути, както и в предишния период.

Дори ако Доналд Тръмп понякога казва някои неща, за които съм говорил преди 5 години, би трябвало да се взема предвид всичко това, което се е случило през тези 5 години. Аз забелязах тези промени, а той вероятно не.

Професор Пол Кругман, американски икономист, колумнист и автор. Носител на Нобеловата награда за икономика. Неговият анализ е публикуван в личния му блог, цитиран от БГНЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.