Бивш агент на ЦРУ: Отрязахме ръцете на Че Гевара, за да докажем на Фидел Кастро, че е мъртъв

След като разстреляли кубинския революционер Че Гевара, са искали да отрежат главата му. Това разкрива бившият агент на ЦРУ Феликс Родригес в интервю пред латвийската радиостанция „Балтком”. По този радикален начин са искали да докажат пред Фидел Кастро, че революционерът е мъртав.

„В течение на няколко дни са мислили какво да направят с него. Там е бил главнокомандващият на армията на Боливия генерал Овандо Кандия, който казал: „Ако Кастро започне да отрича, че това е Че Гевара, на нас ще ни трябват безспорни доказателства”. И предложил да му отрежат главата. Но аз му отговорих: „Генерале, не можете да направите това”. „Защо да не мога?”, попита той. Казах му: „Дори ако Кастро започне да отрича, че това е Че, вие сте шеф на Генералния щаб и не можете да показвате човешка глава като доказателство”. „Тогава какво предлагаш?”, попита той.

Отвърнах: „Ако искате неопровержимо доказателство, отрежете един негов пръст, разполагаме с отпечатъците му от аржентинската полиция и това може да се провери”. И тогава той заповяда да отрежат двете му ръце”, цитира Родригес РИА „Новости”.

Според него ръцете на революционера биле отрязани до китките от лекар. По-късно били занесени в Куба, където се пазят в една сграда на площад „Революция” в Хавана. Както твърди ексразузнавачът от ЦРУ, Кастро показвал ръцете на Че само на най-високопоставените лица, които посещавали острова.

Отрядът на Че Гевара е разгромен на 8 октомври 1967 година в Боливия, а командирът му е пленен от агенти на ЦРУ и разстрелян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят