200 млн. лв. са заделени за биоразнообразие по ОПОС 2014-2020

Политиките, свързани с опазването на природата са дело на всички нас, благодаря на всеки, който полага усилия в тази насока. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в събота при традиционното освобождаване на птици, организирано от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в покрайнините на София.

„Както в предходния, така и в новия програмен период има заделен ресурс конкретно за биоразнообразието – приоритетната ос отново е с бюджет 200 млн. лв.“ Василева уточни, че по ОПОС 2007-2013 са били финансирани дейности, свързани с разработване на стратегически документи, с картиране на защитените зони, природни и национални паркове. „През новият програмен период тези дейности ще бъдат насочени специално към зоните на НАТУРА 2000”, каза министърът.

Бенефициенти по приоритетните оси ще бъдат структури на министерството, като Национална служба „Защита на природата”, която ще работи върху картирането и изследването на морските защитени зони и разработване на стратегически документи, но и НПО. За първи път и научни звена ще могат да се възползват от това финансиране. „Ще се финансират и други институции, ангажирани с работата по опазване на природата – общини, подразделения на МЗХ, Изпълнителната агенция по горите. Това е нашият и финансовият принос на ЕС, за да се изпълняват политиките, които имаме”, коментира министърът на околната среда.

Пет керкенеза, двата излюпени в Спасителния център, полетяха на свобода от ръцете на част от присъстващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини