Пловдивският владика се заяде с кмета Тотев и навръх Богородица

Пловдивският митрополит Николай не пропусна да се заяде пак с кмета на града под тепетата Иван Тотев по време на празничната литургия в храма "Успение Богородично" навръх Света Богородица.

Преди 10-ина дни навръх Преображение Господне владиката нападна остро градоначалника за това, че общината търси данъци от църквата. Тогава дядо Николай декларира, че щом политиката се намесва в църковните дела, и той ще се намеси в политиката - като обяви открито подкрепата си за независимия кандидат за кмет Здравко Димитров, един от основните опоненти на Тотев на местните избори на 25 октомври.

Навръх Света Богородица владиката отново нападна Тотев, като припомни, че в деня на посрещането на мощите на свети Димитър Солунски, вместо да се включи в празничното шествие и да присъства на службата в храма, кметът на Пловдив е приветствал бракосъчетания на оперен спектакъл на сцената на Античния театър. "Огледах се да видя г-н кметът дали е дошъл, но отново го няма. Съжалявам за бездуховността на нашия градоначалник. Моля се Господ да го вразуми и да не му зачита този грях", заяви митрополит Николай по време на празничното си слово, което започна с обръщение към намиращия се в храма депутат и кандидат-кмет Здравко Димитров. "Г-н Здравко Димитров, уверявам Ви в моята искрена признателност за високото православно съзнание като верен син на светата църква. Благославям Ви за благословен успех и Ви благодаря, че дарявате курбан за всички. Нека Божията майка бди над Вас, Вашето семейство и Вашите чеда. Ние се молим за вас", заяви пловдивският владика.

Дядо Николай нарече "Летен Великден" големия християнски празник на 15 август, и разкритикува съвременното разбиране за смъртта като зрелище и шоу. "Всеки ден в медиите виждаме огромно количество смърт. Но нима ние съпреживяваме тази смърт? Тя е само част от интригата и даже често с насилствена смърт е свързана победата на главния герой", възмути се още пловдивският митрополит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини